Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nasz sprzęt.
Autor Wiadomość
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 17566
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2019-06-10, 09:55   

Kochany pamiętniczku. Odłożyłem trochę krwawicy, zredukowałem zakupy figurkowe i uzbierało mi się na upgrade sprzętu.

Komputra nabyłem sobie takiego:

AMD Ryzen 3 2200G
ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4
G.SKILL Fortis AMD Ryzen 32GB [2x16GB 2400MHz DDR4 CL16 1.2V DIMM]
Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ SE 8GB GDDR5
Samsung 970 Evo Plus M.2 500GB (SSD)
be quiet! Pure Power 11 600W CM
Monitor Dell U2518D (25", IPS, matowy)

Z czego jeszcze wyszabrowałem ze starego komputra jeden dysk SSD 240GB

Jako że rzadziej gram (a zawsze grałem casualowo), a częściej idę w obróbkę zdjęć/ps (coraz bardziej przydatny skill w pracy), to stąd wybór takiego monitora.

Część środków przeznaczyłem też na nowy aparat. Mój wybór padł na Canona EOS80D, myślałem o EOS77D, ale stwierdziłem że chuj tam, YOLO //spell
_________________
If you choose to run away with me, I will tickle you internally
And I see nothing wrong with that
 
 
Trojan 


Posty: 5865
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2019-06-25, 09:34   

hej
taki problem XXI wieku
ostatnio M. narzeka że internet coś szwankuje - że przerywa/rozłącza. Zakładam że może chodzić o router (ma już swoje lata... z letka gdzieś 2010)

dzwonię do Netii (bo od nich mam a konkretniej interneti), już nie marudząc ale trwało to kawał czasu stanęło na tym:

albo po prostu przedłużam umowę na 2 lata i sam se kupuje router i płacę 40 zeta/mc
albo przedłużam umowę 2 lata płacę 60mc + 60 zł za "podłączenie" i dostaje router
albo -II- płacę 75 zeta m/c dostaję router i dekoder to TV (czyli dostaje dodatkową tv do drugiego pokoju )

w sumie przychylam się do opcji nr 1 - czyli 40 i kupuje router, tylko pytanie - jaki (ile to będzie kosztować )
co potrzebuje - z netii mam kabel który podłączam do routera i teraz
w standardzie pracuje w domu (wszystko wifi):
laptop+tablet
albo TV (hbogo/netflix)
albo laptop+TV

co wybrać ? bo widzę i routery za 80 zeta jak i za 300 zeta
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/urzadzenia-sieciowe/routery

ew. myślę o opcji net + tv za 75 zeta (i dostaje router za darmo/dzierżawa)
co sądzicie ?
np ten router https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/router-tp-link-tl-wr840n + abo za 40 zeta ?
czy może jednak te tanie routery są gławno warte i nie ma co kupować ? ale przeca netia nie da mi jakiegoś wypasionego ? hmm ?
 
 
m_m 
Uchodźca

Posty: 600
Skąd: Zewsząd
Wysłany: 2019-06-25, 10:25   

Przejdż do UPC
_________________
quot libros, quam breve tempus
 
 
Trojan 


Posty: 5865
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2019-06-25, 10:28   

UPC ma słabą ofertę u mienia
Netia ma u mnie w miarę dobrą infrastrukturę i nie mam z nią żadnych problemów
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 6090
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2019-06-25, 13:34   

Siostra dostałą router gratis od montera gdy internet zaczął się rwać, dziwne że tobie proponują kupno, pewnie od dnia zależy :)
_________________
Beata: co to jest "gangrena zobczenia"? //ooo
Fidel-F2: Pojęcie wprowadził Josif Wissarionowicz
Fidel-F2: Jak choćby raz opuścisz granice rodiny, ty już nie nasz, zobczony.
Fidel-F2: Na tę gangrenę lek jest tylko jeden.

Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Trojan 


Posty: 5865
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2019-06-25, 13:59   

mają tam mocno pokręcone
w zasadzie jest tak jak mówisz
ale ja jestem tak starym klientem internetii że wypadłem im z sysu :) no i mogę się tylko załapać na "promocję" tego co już mam ale za 90 zeta ale w promocji 59,9 i router za 59,9
więc jeżeli mam opcję za 40 zeta i dokupić sobie router albo za 75 wziąć z TV to mam już zgryz :)
niby to są groszowe różnice - ale w takich sytuacjach odzywa się ukryty ży. znaczy się Harpagon.
z trzeciej trony to umowa na 24 mc - więc jak różnica będzie np 20 złotowa = 480 zł, a to juz jest jakaś kwota


więc pytanie - jaki router ?
czy wg was nie ma to wielkiego znaczenia - bo main net mam z kabla a rozprowadzenie wifi po chałupie każdy router zrobi bez problemowo
 
 
tr 


Posty: 642
Skąd: Kobyłka/ENE od W-wy
Wysłany: 2019-12-14, 23:17   

Jestem w trakcie składania kompa - wreszcie, bo desktopa planowałem kupić po tym jak mi padła płyta i procek w poprzednim - na rok przed premierą Wieśka 3. Ale to co chciałem kupić nie mieściło się w moim budżecie, potem przyszedł szał koparkowy i stwierdziłem, że na razie sobie odpuszczam temat. No, ale mój laptopik przestaje już wystarczać - Intel i7-2620M z dwoma jądrami i 4 wątkami 2,7 GHz, zintegrowaną kartą graficzną oraz 4 GB RAMu szału nie robią, więc w końcu trzeba było ruszyć z zakupami. Wszystkie części już mam, tylko muszę jeszcze skombinować alkohol izopropylowy, pooglądać trochę tutoriali i złożyć wszystko do kupy.

Procek - Ryzen 3600
płyta główna - MSI B450 Tomahawk MAX
karta graficzna - Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8GB
pamięci - 2x16 GB Hyperx Predator DDR4 3200 MHz CL 16
obudowa - be quiet! Pure Base 600 czarna
zasilacz - Corsair RMx 650W (modularny, Gold, gwarancja 10 lat)
dysk - XPG Gammix S11 Pro M.2 512GB

do tego ze starego desktopa i laptopa:
monitor - HP ZR24w (S-IPS, 24 cale, rozdzielczość 1920x1200)
laptopowy 128 GB dysk SSD
CD ROM
stary dysk HDD na Sata3 - chyba tetrabajtowy

Jeszcze spróbuję zainstalować Windowsa 7 pro oem ze starego zepsutego laptopa HP i zaktualizować go do Windowsa 10 - ciekawe czy się uda :-)

Całość maszynki kosztowała mnie około 5 tysięcy - prawie każda część była z innego sklepu komputerowego (odbiór osobisty = 0).
 
 
Fidel-F2 


Posty: 9617
Wysłany: 2019-12-15, 01:00   

Czterobajtowy dysk? Nie w kij dmuchał.
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
tr 


Posty: 642
Skąd: Kobyłka/ENE od W-wy
Wysłany: 2019-12-15, 10:26   

Oj tam, oj tam... Na backup mojego IQ się nadaje :psycho:
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 19847
Wysłany: 2020-01-06, 19:06   

Tu zapytam, ponieważ nie ma chyba lepszego tematu. A pytanie dotyczy "wzmacniaczy" sygnałów wi-fi. Czasami mi się sieć przycina co mnie irytuje. Myślałem, czy nie wzmocnić sygnału. Nawet przerzuciłem kilka opisów niektórych wzmacniaczy, głównie TP-LINKów, ponieważ taki mam router. Nie są drogie, więc to nie jest jakieś ryzyko finansowe. Ale wyrzucanie sześćdziesięciu kilku złotych na sprzęt, który mi nie pomoże na pewno mnie zaboli. :)
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 9617
Wysłany: 2020-01-06, 20:30   

to nie kupuj
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Stary Ork napisał/a:
Jeśli Ziemkiewicz jest normą to trzeba spieprzać na margines
 
 
dworkin 


Posty: 3724
Wysłany: 2020-01-06, 22:16   

Lepiej kupić lepszy router, z mocniejszym sygnałem i pewnie większą liczbą anten. No i co najważniejsze umieścić go w dobrym punkcie, czyli odlegle od innych sprzętów elektronicznych oraz stref narożnych. Najlepiej w jakimś odsłoniętym miejscu, skąd wszędzie jest tak samo blisko bez wielu przeszkód (głównie krawędzi ścian).
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 17566
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2020-01-07, 07:44   

A ja kupiłem taki wzmacniacz... i działa. Mam zasięg w piwnicy, gdzie siedzę przy figurkach, a wcześniej nie miałem :P

Wrócę do domu, to sprawdzę jaki.

EDIT:

Ale teraz w sumie skumałem o co chodzi. Problemem nie jest zasięg, tylko jakość.
Tak jak pisze dworkin, kup se lepszy router.
_________________
If you choose to run away with me, I will tickle you internally
And I see nothing wrong with that
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 19847
Wysłany: 2020-01-24, 17:27   

Jednak was nie posłuchałem, ponieważ przeniesienie routera nie wchodziło w grę. Wzmacniacz nabyłem i to był dobry pomysł. Sygnał tam, gdzie dotąd był słaby - teraz szaleje. W "martwym punkcie", gdzie zazwyczaj poleguję nie ma już problemu z rozłączeniem się, czy wolnym ładowaniem grafiki/stron. O telewizorze nie wspominam. Choć w jego przypadku przycinanie nie zdarzało się często, ale patrząc choćby po sile sygnału, którą pokazuje mi teraz - wszystkie "kreski" ciemne (przy połowie poprzednio).
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
wred 


Posty: 2875
Wysłany: 2020-01-24, 18:19   

A co kupiłeś jeżeli można wiedzieć ?
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 19847
Wysłany: 2020-01-24, 19:17   

Tp-link TL-WA855RE
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13