Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jak się łączysz?
Autor Wiadomość
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4425
Skąd: fnord
Wysłany: 2010-03-14, 21:08   Jak się łączysz?

Mam taką sytuacja że jestem wiernym użytkownikiem neostrady, w wakacje zwiększyłem sobie prędkośc z pół mega na 1 mega. Niedawno zaczełem mieć problemy z połączeniem to znaczy nonstop rwało mi połączenie (szczególnie z weekendy), albo ogólnie modem na jakiś czas odmawiał współpracy. Dzwonię na infolinie tepsy i tam mówią mi że to dlatego że mieszkam za daleko od centralki (powyżej 5 km) i im szybsze mam łącze tym gorzej rwie i że te pół mega to była bezpieczna wartość. W dodatku nie planują rozbudowy sieci, a na moje pytanie że czemu przez parę miesięcy chodziło dobrze to pani dyspozytorka przedstawiła mi swoją własną teorie że pewnie dużo luda się podłączyło ostatnio i sieć nie wytrzymuje. Poleciła mi renegocjowac umowe, bo stwierdziła że TPSA nie może zapewnić mi stabilnego połączenia 1 mega.


I teraz zastanawiam się co zrobić i chciałbym poznać wasze zdanie i opinie na temat czerpania netu na różne sposoby i od różnych dostawców. Szczególnie jestem otwarty na opinie odnośnie zaopatrzenia w szerokopasmowy net na odludziu.
 
 
Sammael 


Posty: 668
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-03-14, 21:40   

W domu mam łącze synchroniczne 3 mb, do tego sieć osiedlowa z której ciągnie do 12 mega/s (czyli film w 3 minuty jak się spręży :-) ).

W mieszkaniu we wrocku mam neta 10 mb, też jest sieć ale słabsza i nie korzystam (bo przy takiej prędkości nie potrzebuję).

Pierwszy net jest praktycznie bezawaryjny, drugi... dość często w nocy. Ale ogólnie oba są spoko :-)
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2010-03-14, 22:16   

Ł - najwyżej Netia, po kablach Tepsy. Znajomy miał podobny problem, zmienił na Netię i chodzi dużo lepiej.
W domu mam po kablówce Toya, gdzie torrenty mają problem przez chyba odgórne blokowanie portów, w akademiku zapierdalacza wliczonego w cenę, na którego złego słowa nie powiem. Dawniej w domu mieliśmy oddolnie robioną sieć po osiedlu z połączeniem radiowym z okoliczną kafejką, ale gdy pojawiła się firma to dostaliśmy wybór - albo oni nam będą dostarczać neta albo nam odetną kable. Większość się zgodziła, ja za odszkodowanie za bezprawne przecięcie kabli dostałem pół tysiaka i byłem bez neta przez rok.
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
Asuryan 
Król Bogów


Posty: 3128
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-14, 22:42   

Ł - Netia, albo for Web. Ja sam łączę się przez osiedlową telewizję kablową i myślę nad zmianą. Niestety for web mego osiedla jeszcze nie obsługuje.
_________________
"Sometimes known as the Phoenix King, Asuryan was the king and the most powerful deity of the pantheon of Eldar gods. He was believed to be the psychic might of the whole universe."
 
 
Jaskier 


Posty: 651
Wysłany: 2010-03-14, 23:07   

Proponuje Ci sprawdzić oferty radiówek, które bardzo dobrze się sprawdzają( jest tego bardzo duzo, a zasięg zależy od miejsca zamieszkania).
Korzystałem swojego czasu kilka lat z usług firmy AJC i nie mam zastrzeżeń. Obecnie mam w mieszkaniu internet Ghnet 5 mb w nocy, 2 mb podczas dnia i nie polecam tego dostawcy.
Co do netii, moi znajomi mieli z tą firma straszne problemy, obsługa podobno na bardzo niskim poziomie, wcale nie zainteresowana tym że klient nie jest zadowolony ze świadczonych usług.
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16568
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-03-15, 08:26   

Jaskier napisał/a:
Obecnie mam w mieszkaniu internet Ghnet 5 mb w nocy, 2 mb podczas dnia i nie polecam tego dostawcy.

Dlaczego? Przez prawie cztery lata korzystałem z usług GHnet i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę (tylko, że ja miałem dzienne 1mb, nocne 2mb). Jak coś się krzaczyło, a krzaczyło się bardzo rzadko, to wystarczył jeden telefon i było ok. Dużo więcej problemów mam z obecnym netem u siebie (2mb-4mb), ale też wystarczy telefon, bo szefem firmy jest dobry znajomy :)
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2010-03-15, 10:13   

Jaskier napisał/a:
Co do netii, moi znajomi mieli z tą firma straszne problemy, obsługa podobno na bardzo niskim poziomie, wcale nie zainteresowana tym że klient nie jest zadowolony ze świadczonych usług.
Ja mam net z Netii i jestem bardzo zadowolony, obsługa jest na bardzo dobrym poziomie, zawsze jak mieli awarię, którą zgłaszałem, to dzwonią potem i sprawdzają czy działa. Mam obecnie 2M i chodzi to stale na tej wartości bez obniżeń. Z tepsy przeszedłem, żeby nie musieć trzymać ich telefonu.

Ł napisał/a:
Poleciła mi renegocjowac umowe, bo stwierdziła że TPSA nie może zapewnić mi stabilnego połączenia 1 mega.
Co do kabli to jeżeli masz już problem na 1M a inny operator nie ma swoich kabli/central w pobliżu to zmiana z tepsy na netię nic nie da, ponieważ netia w takich sytuacjach dzierżawi kable/osprzęt od tepsy :) .
pozostaje chyba wrócić do 0.5M albo faktycznie jakaś radiówka...

Poprawiłem źle zaadresowany cytat.
Spell
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16568
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-03-15, 10:33   

wred napisał/a:
pozostaje chyba wrócić do 0.5M albo faktycznie jakaś radiówka...

Doczytałem gdzieś Łaku, że w Twoim mateczniku ludzie nie płacili abonamentu na radiowego neta i firmy poupadały :badgrin: Jesteś skazany na Netię, Neostradę (0,5) lub UPC.
Ale nie wiem czy z tego ostatniego Ci kablówkę dociągną (Neta komórkowego odradzam, rodzice w górach mają neta z Ery i klną jeszcze gorzej niż ja potrafię) :)
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 17427
Wysłany: 2010-03-15, 12:12   

Spellsinger napisał/a:
wred napisał/a:
pozostaje chyba wrócić do 0.5M albo faktycznie jakaś radiówka...

Doczytałem gdzieś Łaku, że w Twoim mateczniku ludzie nie płacili abonamentu na radiowego neta i firmy poupadały :badgrin: Jesteś skazany na Netię, Neostradę (0,5) lub UPC.
Ale nie wiem czy z tego ostatniego Ci kablówkę dociągną (Neta komórkowego odradzam, rodzice w górach mają neta z Ery i klną jeszcze gorzej niż ja potrafię) :)

Poczekaj, szwagierka mieszka w Otwocku i ma radiówkę, zdaje się. Postaram się z nią skontaktować do jutra i zapytać o warunki i namiary.
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
Dark23 
Pospolitus nerwus :P


Posty: 77
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-03-15, 12:49   

Ja łącze się po przez internet osiedlowy który miał początkową prędkość 512 kb/s no ale zmienił się właściciel i pozakładał limity na łączu dla każdego a to dlatego że byli tacy co wchłaniali cały transfer na własne potrzeby, także gdyby ktoś nawet myślał o ściąganiu czegokolwiek to niestety zostają torrenty.

Nie powiem skąd to wiem, teraz to można pomażyć o lepszej prędkości. Może kiedyś wczołga się na moje osiedle telekomuna chodź osobiście tego operatora nie lubie to internet bym wziął z TPSA.

Chodź pewnie jak się zdenerwuje to może zainwestuje w mocną antne Wifi o zasięgu do 20km :P i może się podłącze go jakieś lepszej sieci.
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-15, 15:39   

Ja mam osiedlówkę, która ciągnie od Netii. Wali się cyklami - miesiąc wszystko dobrze, miesiąc neta nie ma co drugi dzień i trzeba dzwonić z ochrzanem. W większości przypadków to kwestia starych kabli i żenująco zapuszczonej instalacji, ale już parę razy się zdarzyło, że ja dzwonię do serwerowni z mordą, a oni na Netię zwalają.
Prędkość 2 Mb w dzień i 4 Mb w nocy.

Rodzice w ogóle nie mają internetu, bo nic nie dochodzi. Komórkowy nie ma zasięgu, radiówka i satelita rozbijają się o las, w którym stoi domek. Próbowaliśmy tam załatwiać internet na różne sposoby i nic nie wypaliło. - -
_________________
goodreads .
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2010-03-15, 16:21   

Dhuaine napisał/a:
satelita rozbijają się o las
Satelitarnie też się nie da ??
Pomijam, że 2 kierunkowe rozwiązania są bardzo drogie, no ale kawałek nieba chyba widać :P
 
 
Jaskier 


Posty: 651
Wysłany: 2010-03-15, 17:13   

Spellsinger napisał/a:
Dlaczego? Przez prawie cztery lata korzystałem z usług GHnet i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę


Odwiecznym problemem jest wahanie transferu, bardzo rzadko jest tak, że cały czas mamy taką prędkość na jaką podpisałem umowe. I nie są to wahania błahostkowe, bo skacze od 200kb do 2 mb.
Kiedy zadzwoniliśmy powiedziano nam, że może ktoś z nas ma wirusa na komputerze.
Poprosiłem żeby podali mi jakiś profesjonalny program którym można dokładnie sprawdzić straty itp., pan polecił nam stronę speedtest...
Poza tym bardzo często nas rozłącza, całkowicie.
Nie wiem z czego to wynika, być może z miejsca zamieszkania, podobno w centrum ten internet sprawuje się bardzo dobrze, ja mieszkam bardziej na peryferiach (ruczaj).
_________________
''Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere''
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-15, 17:21   

wred napisał/a:
Satelitarnie też się nie da ??
Pomijam, że 2 kierunkowe rozwiązania są bardzo drogie, no ale kawałek nieba chyba widać :P

Kawałek nieba widać wśród tych gałęzi, ale też braliśmy pod uwagę rozwiązania na naszą kieszeń :mrgreen: Rodzice nie potrzebują internetu rozpaczliwie do życia, ot, spora niedogodność, ale przynajmniej w miejscu pracy jest. Miło byłoby, gdyby dało się coś podłączyć na tych antypodach, ale jeśli to ma kosztować fortunę... ;)
_________________
goodreads .
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16568
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-03-15, 18:08   

Jaskier napisał/a:
Nie wiem z czego to wynika, być może z miejsca zamieszkania, podobno w centrum ten internet sprawuje się bardzo dobrze, ja mieszkam bardziej na peryferiach (ruczaj).

Ja mieszkałem na Kijowskiej, dwa bloki od ich siedziby ;)
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4425
Skąd: fnord
Wysłany: 2010-03-15, 18:16   

Romulus napisał/a:

Poczekaj, szwagierka mieszka w Otwocku i ma radiówkę, zdaje się. Postaram się z nią skontaktować do jutra i zapytać o warunki i namiary.

Byłbym zobowiązany,



PS. - myślicie że odłączenie telefonu stacjonarnego coś da? Bo w sumie się go nie używa.
 
 
You Know My Name 
Vortex Surfer


Posty: 7402
Skąd: wyższe sensy lodu
Wysłany: 2010-03-15, 18:33   

Ł napisał/a:

PS. - myślicie że odłączenie telefonu stacjonarnego coś da? Bo w sumie się go nie używa.
Oczywiście, że da. Oszczędności.

Ja korzystam z netu rozprowadzanego kablem po osiedlu przez Robbo.pl. Taki nieduży provider w Pasiecznie i na Bemowie. I w miarę wporzo są. Nie potrzebuję wiele, 1 Mb styka by sprawdzić pocztę, prognozę pogody i powisieć na forum.
_________________
Ziuta na Polconie napisał/a:
Pałac Kultury i Nauki...
Mały, ale gustowny
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2010-03-15, 20:34   

Ł -> Po odłączenie telefonu tepsa nie da Ci netu w ogóle ;p (albo za dodatkową opłatą). Zrób eksperyment i odłącz aparat, chociaż zasadniczo nie powinno mieć to wpływu na jakość netu o ile masz dobre filtry dsl założone, może wymień na inne ?

Mag_Droon napisał/a:
1 Mb styka by sprawdzić pocztę, prognozę pogody i powisieć na forum.
Swoją drogą gdzie czasy początków internetu, modem 19.200, programy do liczenia impulsów i rozłączające tuż przed kolejnymi 3 minutami :D, na pocztę i pogadanie wystarczało w zupełności. Nikt przynajmniej nie wysyłał pocztą filmów i durnych prezentacji :) .
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4425
Skąd: fnord
Wysłany: 2010-03-28, 19:30   

Problem rozwiązany i nadal mam 1 mb. Okazało się że wszystko z powodu wadliwego kabla, usterka była prawie przy samym domu moim, a że dalej jest tylko las, to tylko ja ją odczuwałem. Przy okazji dowiedziałem się żeby nie wierzyć dyspozytorom w informacji, tylko domagać się techników i że za Białymstokiem są lepsze/nowsze kable niż pod Warszawą (odpowiedź na moje retoryczne stwierdzenie "Pani, czy ja mieszkam za Białymstokiem, czy pod Warszawą?").

To fascynująca kwestia w rozwoju technologicznym że częstokroć obszary peryferialne z powodu swojego zacofania mogą dostawać nowsze technologie, podczas gdy w centrum ekslopatuje się starszą infrastrukture.
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2010-03-29, 01:45   

Ł napisał/a:
To fascynująca kwestia w rozwoju technologicznym że częstokroć obszary peryferialne z powodu swojego zacofania mogą dostawać nowsze technologie, podczas gdy w centrum ekslopatuje się starszą infrastrukture.
Bo te dalsze są robione od nowa, a więc od razu solidnie :) , starsze, już istniejące, przed/powojenne są wymieniane na końcu... bo działają...
 
 
Zireael 


Posty: 516
Skąd: Maribor
Wysłany: 2010-03-30, 15:31   

Ł napisał/a:
To fascynująca kwestia w rozwoju technologicznym że częstokroć obszary peryferialne z powodu swojego zacofania mogą dostawać nowsze technologie, podczas gdy w centrum ekslopatuje się starszą infrastrukture.


To teraz niech u mnie rozwiną trochę tej infrastruktury. Mieszkam jakieś 10 kilometrów od administracyjnej granicy Poznania, kabelków internetowych we wsi niet. W związku z tym będę przez kolejne kilka lat skazana na wybieranie pomiędzy kilkoma lokalnymi i (i ch******i) sieciami radiowymi. Miałam nadzieję na ewentualną umowę z Netią, ale skoro oni używają zaplecza tepsy, które tu de facto nie istnieje, to sobie jeszcze poczekam. Zasmuciliście mnie tą informacją, chłopcy. : (
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

OGIEN I LÓD - Przystan mil/osników prozy George'a R. R. Martin'a


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant | Craiis ]

Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 14