Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
laptopy
Autor Wiadomość
mad5killz
skumbriach


Posty: 629
Skąd: masz krzesło?
Wysłany: 2013-05-30, 21:40   

MrSpellu napisał/a:
Czy poza przeglądaniem neta w kiblu lub w pociągu, ma to jakieś inne zastosowanie? Bo ja wiem... jako tacka na herbatę?

Spellu, za stary jesteś na to i paluchy masz za bardzo upaćkane farbkami. (:
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2013-05-30, 22:42   

W sensie, że tablet czy tani tablet? Bo ja czasem kilka dni laptopa nie odpalam.
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16571
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2013-05-30, 23:29   

mad5killz, pewnie masz rację.
Jander, obojętne :P

Tak mnie naszła myśl, że chyba na tym wygodniej pornuchy się oglada //mysli
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Olisiątko 


Posty: 819
Skąd: Izolatka
Wysłany: 2013-05-31, 01:31   

Szkoda mi więcej kasy na taką zabawkę, dziękuję :P
MrSpellu napisał/a:
Tak mnie naszła myśl, że chyba na tym wygodniej pornuchy się oglada


I się wydało po co mi to :(
Plus to tańsza alternatywa dla lapka kiedy matka mnie męczy o Skype :P
_________________
All the ways you wish you could be, that's me.
I look like you wanna look.
I fuck like you wanna fuck.
I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
 
 
Olisiątko 


Posty: 819
Skąd: Izolatka
Wysłany: 2013-05-31, 17:29   

W końcu zakupiłem AINOL Aurora I, za 300zł, 1GB ramu, 8GB wbudowanej pamięci, 1.2Ghz, HDMI i SPI.
Dodatkowo miało toto dobre opinie w necie wiec, moim zdaniem, sensowne. Kurier dowiezie to zobaczymy :)
Znajomy prowadzący firmę ze sprzętem komputerowym proponował mi takie cuś:
http://www.komputronik.pl...Tab_MM1001.html

za 500zł, ale przekraczało to mój budżet. Jakby ktoś chciał to mogę dać namiary na gościa :)
_________________
All the ways you wish you could be, that's me.
I look like you wanna look.
I fuck like you wanna fuck.
I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
 
 
Kvothe 
bard


Posty: 321
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-05-20, 16:45   

Wpadło trochę dodatkowej kasy i chciałbym tanim sumptem kupić laptopa do pracy, ale jeśli udźwignie mi jakąś grę, to się nie pogniewam, a nuż zagram w "Pillars of Eternity" czy "Torment: Tides of Numenera". Powiedzmy, że chcę na to przeznaczyć maksymalnie 2 tysiące złotych.

Znalazłem na Grouponie coś takiego i wygląda spoko, choć procesor jest AMD (ale 4x2,9GHz), a grafika to Radeon, a nie GeForce. Ale dysk spory, dużo RAM-u, karta graficzna nie jest zintegrowana...

Ma to sens?
 
 
ASX76 
twój ulubiony


Posty: 11695
Skąd: -inąd
Wysłany: 2015-05-20, 16:47   

Radeon i spory zysk? No nie wiem... //mysli
Ja tam bym szukał GeForce'a... :-P
 
 
Tixon 
Ukryty Smok


Posty: 6206
Skąd: Piła
Wysłany: 2015-05-20, 17:03   

Nie jestem tym zachwycony. ADM, Radeon, dysk twardy...
Cóż, raczej do 2k nie dostaniesz nic lepszego, jednak ja wolałem dołożyć (tak do 2,5).
_________________
Stary Ork napisał/a:
Żelki to prawda, dobro i piękno skondensowane w łatwej do przełknięcia formie żelatynowych zwierzątek. Wyobraź sobie świat bez żelków - byłbyś w stanie żyć pośród tego niegościnnego, jałowego pustkowia wiedząc, że znikąd nadzieje?

MORT napisał/a:
Romulus, Tix właśnie cię pobił w redneckowaniu.

Romulus - nie decydujemy o losach świata.
Ł - CHYBA TY
MrSpellu - Rebe, czego nie rozumiesz w zdaniu:
ŻYDOMASONERIA JEST TAJNA, psiakrew? :/
 
 
Kvothe 
bard


Posty: 321
Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-05-20, 17:31   

ASX76 napisał/a:
Radeon i spory zysk?


Dysk, nie zysk. ;-)

Tixon napisał/a:
Nie jestem tym zachwycony.


Czy zacząłem post od słów "znalazłem coś zachwycającego"? ;->

Tak jak mówię, chcę się zmieścić w dwóch tysiącach i gry nie są priorytetem, ewentualnie zagram w którąś z dwóch wymienionych, a i to niekoniecznie. A na nie powinien wystarczyć...

Tixon napisał/a:
Cóż, raczej do 2k nie dostaniesz nic lepszego


Cóż, pewnie masz rację.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5241
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2015-05-20, 17:33   

Jeżeli chodzi o samą pracę to wybór niezły, AMD Quad-Core A10-5745M ma moc porównywalną do i5 4200U a wbudowana karta graficzna HD 8610G jest na pewno lepsza od tej wbudowanego w i5, coś ma poziomie GeForce GT 620M.
E co do gier jest tragicznie, kilka przykładów:
Risen 3: Titan Lords na niskich detalach 21 fps
BioShock Infinite na niskich 25,4 fps
The Elder Scrolls V: Skyrim low 1280x720 24.7 fps
med. 1366x768 16.9 fps
high 1366x768 10.5 fps

Może poszukaj okazji na Amazonie?
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
ASX76 
twój ulubiony


Posty: 11695
Skąd: -inąd
Wysłany: 2015-05-20, 18:05   

Kvothe napisał/a:
ASX76 napisał/a:
Radeon i spory zysk?


Dysk, nie zysk. ;-)



Zysk też nie... :-P
 
 
dworkin 


Posty: 3222
Wysłany: 2015-05-20, 18:05   

utrivv napisał/a:
Jeżeli chodzi o samą pracę to wybór niezły, AMD Quad-Core A10-5745M ma moc porównywalną do i5 4200U (...)

Jest wyraźnie słabszy, o jakieś 12%. A karta graficzna to mielizna. Jak na taką kasę, baaardzo przeciętnie.

Półtora roku temu kupiłem żonie nową Toshibę z i3-3120 (15% mocniejszy) i Radkiem 7610M (100% mocniejszy) za 1850 złotych na Allegro. I tam (no, w tę deseń) też bym szukał laptopa.
 
 
Misiel


Posty: 393
Wysłany: 2015-06-05, 18:17   

Zamierzam kupić sobie laptopa do pracy, ale takiego, aby i Wiedźmin, i GTA V poszły na detalach trochę lepszych niż średnich. Czy taki komputer mi wystarczy: http://www.euro.com.pl/la...cB&gclsrc=aw.ds ?

Czy polecacie jakiś wyraźnie lepszy w cenie do 3.000 zł?
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16571
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2015-06-05, 21:29   

To sprawdź może najsampierw jakie Wiesiu ma wymagania :)
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Misiel


Posty: 393
Wysłany: 2015-06-06, 00:12   

Ok, widzę, że wkleiłem nie do końca ten komputer, o który mi chodziło - ten model, który mam na oku ma 8 gb pamięci zamiast 4 i dysk SSD, reszta chyba bez zmian. Patrząc na wymagania minimalne wydaje mi się, że Wiedźmin powinien pójść bez problemu, ale pewności nie mam, bo moje zainteresowanie sprzętem komputerowym wygasło, kiedy jeszcze najlepsze maszyny miały procesory z jednym rdzeniem. Teraz te wszystkie cyferki niewiele mi mówią.
 
 
dworkin 


Posty: 3222
Wysłany: 2015-06-06, 13:12   

Chyba że masz na myśli pierwszą część "Wiedźmina", inaczej nie ma szans. Ta karta graficzna jest o wiele za słaba. Laptopa na "Dziki Gon" zapewne nie kupisz poniżej 5000.
 
 
Misiel


Posty: 393
Wysłany: 2015-06-06, 16:21   

E no, nie przesadzajmy, kolega kupił tego laptopa: http://www.elektronicznys...m-dvd-noos.html , tylko że za nawet niższą cenę (~3.800 zł) i Wiedźmin śmiga mu bez żadnych problemów na każdych ustawieniach oprócz ultra (hiperrealistyczne włosy i tym podobne pierdoły). Ale karta faktycznie przydałaby się lepsza, więc zwiększam budżet i myślę o tym: http://www.euro.com.pl/la...Xw&gclsrc=aw.ds
 
 
dworkin 


Posty: 3222
Wysłany: 2015-06-06, 18:17   

No ok, przesadziłem. Niedawno sam mówiłem o szukaniu okazji, więc masz rację. Ale, jak widzisz, w tym przypadku okazja to 3000+. Dopiero taki lapek ma np. GF-a GTX 960M.
  
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5241
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2015-06-08, 06:02   

dworkin napisał/a:
Chyba że masz na myśli pierwszą część "Wiedźmina", inaczej nie ma szans. Ta karta graficzna jest o wiele za słaba. Laptopa na "Dziki Gon" zapewne nie kupisz poniżej 5000.
Te wymagania wieśka to była jednak tylko reklama, widziałem w necie filmik jak śmiga na zintegrowanym układzie graficznym w procku AMD, odpowiedni komputer można złożyć za 1500zł.
Oczywiście ustawienia minimalne:
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
dworkin 


Posty: 3222
Wysłany: 2015-06-08, 08:07   

Jeżeli ktoś zamierza kupić nowego (nowego używanego w tym wypadku) kompa za taką kasę tylko w celu uruchomienia "W3" na minimalnych detalach, proszę bardzo. Dla mnie to pozbawione sensu. Zważywszy na fakt, że wchodzimy tu w pułap cenowy konsol, a jeśli już, to je się kupuje dla jednej gry, którą będzie można dodatkowo uruchomić ze znacznie lepszą wydajnością.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5241
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2015-06-08, 08:10   

dworkin napisał/a:
Jeżeli ktoś zamierza kupić nowego (nowego używanego w tym wypadku) kompa za taką kasę tylko w celu uruchomienia "W3" na minimalnych detalach, proszę bardzo. Dla mnie jest to pozbawione sensu.
Ale ja nie o tym, po prosu obalam mit o wymaganiach wiedźmina. Miało by super ale obniżono wymagania tak jak ktoś tu już pisał.
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Misiel


Posty: 393
Wysłany: 2015-06-08, 13:57   

dworkin napisał/a:
Jeżeli ktoś zamierza kupić nowego (nowego używanego w tym wypadku) kompa za taką kasę tylko w celu uruchomienia "W3" na minimalnych detalach, proszę bardzo. Dla mnie to pozbawione sensu. Zważywszy na fakt, że wchodzimy tu w pułap cenowy konsol, a jeśli już, to je się kupuje dla jednej gry, którą będzie można dodatkowo uruchomić ze znacznie lepszą wydajnością.


Nie jestem w stanie przekonać się do żadnej konsoli. Miałem jakiś czas xboxa, grałem sporo na ps3 - nie chwyciło, nie trawię padów, lubię być blisko monitora. Nowego laptopa i tak potrzebuję do pracy, więc dorzucę już ten tysiąc, aby mieć możliwość grac jakiś czas w nowe gry (nie tylko Wiedźmina). Poza tym po dłuższym researchu jestem bliski przekonania, że na tym lenovo, które podałem ostatnio Wiedźmin pójdzie nie na minimalnych, ale co najmniej na średnich detalach, a bardzo możliwe, że na wysokich.
 
 
dworkin 


Posty: 3222
Wysłany: 2015-06-09, 12:40   

Nie musisz być bliski, możesz po prostu wiedzieć. Od czego masz sieć - http://www.notebookcheck....M.107808.0.html - "W3" pójdzie na tej karcie na medium.
 
 
Trojan 


Posty: 2790
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2016-07-06, 21:09   

Hej, pilnie potrzebuje(my) laptopa do gier, do 4000
Co sądzicie o:

MSI GL 72 6qd
ASUS GL 552 VW

Czy może macie jakieś inne propozycje?
Dziękuję i pozdrawiam :)
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5241
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2016-07-07, 10:20   

Z twoją pensją kupujesz lapka za 4000? Faktycznie rynek pecetów się kończy //mur
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Trojan 


Posty: 2790
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2016-07-07, 10:47   

utrivv napisał/a:
Z twoją pensją kupujesz lapka za 4000? Faktycznie rynek pecetów się kończy //mur



hmmm ?
nie mylisz mnie z kimś (np. z Tomaszem) ?
4 klocki to kwota jaką mogę wydać na komp do grania (proponowałem stacjonarny - ale M. stwierdziła że nie mamy miejsca) - ja jestem na etapie Skyrima... w ciągu ostatnich 10 lat grałem kilka ,może z 10 razy w CIV4, dawno temu w Morrowinda, i w chyba w COD (albo tą drugą - 2 WŚ, (grasz chyba niemcem, amerykańcem i ruskim) i niedawno kupiłem sobie Skyrima, i Bioshocka(ale BSH dopiero zacząłem i odłożyłem na później - najpierw pogram w SKY)
M. więcej gra - ale głównie na konsoli - choć ostatnio uległa namowom rodziny i zaczęła grać w WOWa... i to w sumie jest powodem zakupu.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5241
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2016-07-07, 14:04   

Trojan napisał/a:
Ja natomiast po studiach, od razu wskoczyłem na kierownicze stanowisko z czterokrotnością średniego wynagrodzenia...

oprócz "normalnej" roboty, dorabiam w biurze księgowym, a w lipcu w każdy łikend jestem po pachy zarobiony. Jutro idę na 14 i przewiduje że wrócę nie wcześniej jak 2:00.

A może nie zrozumiałem sarkazmu?
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
dworkin 


Posty: 3222
Wysłany: 2016-07-07, 14:17   

Gwoli ścisłości, to nie będzie komp do gier, tylko laptop, na którym z powodzeniem pójdą nowe gierki. Ze swoją kartą GF 950M lub 960M na "WoW-a" aż za mocny. Na samego "Skyrima" podobnie. Jeśli jednak planujesz inne tytuły, nowsze i bardziej wymagające, lepsza karta będzie nadążać za nimi dłużej. Na tej stronie - http://www.notebookcheck.pl/ - możesz sprawdzić moc każdego układu graficznego, np. na "Wiedzminie" (30 fps - można grać, 40 fps - można grać swobodnie). Powyższe karty są niezłe, ale dopiero 960M otwiera prawdziwie wyższy pułap. Jeśli jednak nie planujesz aż takich eskapad, zadowól się grafiką gorszą nawet od 950M.

Dalej solidny proc (dobry i5 lub jakiś i7) i co najmniej 8GB RAM-u (4 dadzą radę, ale bez szału i warto myśleć przyszłościowo). 8GB to dzisiejszy standard, w świecie, gdzie uruchamia się na raz wiele aplikacji, często bardzo pamięciożernych (Photoshop, Corel itp, a i sama przeglądarka wrzuca coraz więcej do pieca).

Jednak najmniej przemyśliwanym komponentem jest dysk twardy. Ludzie kupują pojemne HDD-ki, bo stoją za nimi duże liczby. Ale mniejsza prędkość. System i aplikacje zainstalowane na dysku SSD dostępują do danych o 1/3 szybciej, co jest odczuwalne w trakcie użytkowania. System ładuje się błyskawicznie, gry ładują się stosunkowo szybko. Dlatego, jeśli kupujesz dzisiaj kompa, musisz mieć dysk SSD. To nie jest kwestia negocjacji. Jako że takie twardziele są mniejsze (z reguły 128-256GB), warto mieć też HDD (500-1000GB) jako drugi dysk na statyczne pliki. Przy 128 musiałbyś oszczędzać, zainstalowałbyś system, większą grę, jedną lub dwie aplikacje klasy Photoshopa i nie korzystałbyś już z niczego więcej (pomijam przeglądarkę itd). Dlatego najlepszym wyjściem jest 256 SSD + 500 HDD.
  
 
 
Tixon 
Ukryty Smok


Posty: 6206
Skąd: Piła
Wysłany: 2016-07-08, 11:19   

Powiedzmy sobie prawdę - prędzej czy później i tak przesiądziesz się na 500 SSD, więc po co zwlekać? (sam mam 500 + 250 oba SSD, zewnętrzny 1 Tera HDD).
_________________
Stary Ork napisał/a:
Żelki to prawda, dobro i piękno skondensowane w łatwej do przełknięcia formie żelatynowych zwierzątek. Wyobraź sobie świat bez żelków - byłbyś w stanie żyć pośród tego niegościnnego, jałowego pustkowia wiedząc, że znikąd nadzieje?

MORT napisał/a:
Romulus, Tix właśnie cię pobił w redneckowaniu.

Romulus - nie decydujemy o losach świata.
Ł - CHYBA TY
MrSpellu - Rebe, czego nie rozumiesz w zdaniu:
ŻYDOMASONERIA JEST TAJNA, psiakrew? :/
 
 
Trojan 


Posty: 2790
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2016-07-08, 12:53   

byliśmy w komputroniku:


MSI GL 72 6qd - z 250 SSD
razem 4300
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant | Craiis ]

Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14