Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
laptopy
Autor Wiadomość
Adeptus Gedeon

Posty: 311
Wysłany: 2017-02-19, 15:35   

Smutne jest podejście do zintegrowanych kart graficznych, które w laptopach są raczej normą. Swego czasu kupowałem laptopa, cenowo pasował mi taki właśnie ze zintegrowaną kartą, jak sobie sprawdzałem w Internecie, to z testów wyskakiwało "No, w sapera to sobie spokojnie pograsz, ale pasjans już się będzie ciął". Kupiłem i jakoś gry chodziły. Najzabawniej było z Wiedźminem, bo na starcie uruchamiał się jakiś program sprawdzający wymagania i oświadczał, że nie, gra mi na pewno nie pójdzie, bo mam zaintegrowaną kartę, więc nawet nie będzie próbował jej odpalać. Wyłączyłem ten program sprawdzający (co swoją drogą wymagało szukania w necie i wpisania jakichś kodów) i okazało się, że gra chodzi bez problemu... Choć zwiększyć jakości grafiki ponad minimalną i tak nie pozwalała, bo nie.
_________________
O mój Jezu, przebacz nam nasze winy, zachowaj nas od ognia piekielnego, doprowadź wszystkie dusze do Nieba i pomóż szczególnie tym, którzy najbardziej potrzebują Twojego miłosierdzia.



W sumie głównie po to się zarejestrowałem: http://www.zaginiona-bibl...p=233382#233382

Mój blog: adgedeon.blogspot.com
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-03-31, 08:07   

Jestem lajkonikiem w temacie. Mógłby kto porównać NVidie i Radeony? W sensie określenia odpowiedników, czyli który NV odpowiada któremu R? Chodzi o te bardziej gamingowe acz niekoniecznie o te najbardziej topowe. Dzięki.
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-03-31, 08:18   

?
ogólnie NVidie są droższe i lepsze
podaj lepiej w jakim zakresie cenowym szukasz.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-03-31, 08:37   

Jestem finansowo w miarę elastyczny acz optowałbym w granicach 4 kółek. Nie zamierzam grać w żadne wiedźmin ani inne tego typu. Głównie chodzi mi o najnowsze Total Wary na przyzwoitych detalach. No i nienegocjowalne jest 17 cali.
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-03-31, 08:50   

w okolicach "czwórki" to wszystkie sensowne lapki jeżdżą na GeForcach960
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-03-31, 08:58   

No i co w związku z tym? Jak mam z tej odpowiedzi wywnioskować równoległość radeonów?
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5570
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2017-03-31, 09:23   

Nie da się porównać imo, jak chcesz wydać czwórkę weź sobie i7 7 generacji z Geforce 950M czy 960M i SSD i 12GB ramu. Generalnie ładowane do laptopów R7 M445 można by porównywać z Geforce 940MX oczywiście na niekorzyść Radeona tyle że do lapków za 4k wkłada się dwa razy lepsze 960M więc jak to porównywać?
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-03-31, 09:55   

Rozumiem, pytam bo mi tę 445 zapropomowali właśnie i nie za bardzo im uwierzyłem. Dzięki
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-03-31, 09:57   

chodzi o to że porównywarki są zrobione dla "pełnych" samodzielnych kart do PeCetów.
w przypadku lapków możesz tylko porównywać całe komputery. No i karta w lapku jest gorsza od swojego odpowiednika dla "normalnego" PCeta. Więc trudno się kierować statstykami z benczmarków dla pełnych kart - bo nie wiadomo co "ucięli" karcie żeby ją wsadzić do lapka.


jak już Ci pisałem - ja na nowym lapku z MSI z gf960 mam problem z TW:Shogun2. Gra się odpala natomiast wywala ją gdy ma przejść do bitwy. Kumpel ma też gf960 i jemu normalnie chodzi.
 
 
dworkin 


Posty: 3385
Wysłany: 2017-03-31, 13:04   

Lapek do nowych TW na wysokich detalach to zawsze bedzie lapek gamingowy. Kazda karte i kazdy procesor, czy to desktopowe, czy to laptopowe, da sie dosyc precyzyjnie porownac, a co za tym idzie da sie porownac cale komputery. To nie szamanizm, to inzynieria i statystyka.

Do nowych TW w gre wchodzi tylko GF 950M i 960M, Radek M445 wchodzi w d. I niestety wszystkiego miec nie mozna. TW: Warhammer na wysokich detalach bedzie przycinal wyraznie na 950M, a tylko troche na 960M (960M jest nawet o 1/3 wydajniejsza), na srednich dadza rade obydwie.

Procesor i5 lub i7, RAM-u co najmniej 8GB (najlepiej DDR4, ale DDR3 tez moze byc). Za to dysk na pewno SSD. Na pewno! Do innego nawet z kijem nie podchodz. Dysk SSD to o 1/3 szybsze ladowanie wszystkiego. Optymalna zdaje sie pojemnosc kolo 240 GB. Dysk HDD moze byc tylko dodatkowy dla trzymania danych (np. filmow). Niektore laptopy maja od razu dwa dyski (SSD + dodatkowy HDD), do innych trzeba HDD (np. zewnetrzny) dokupic oddzielnie.

I teraz bedzie trudno znalezc takiego lapa z systemem, 8GB RAM-u, SSD, 960M i 17.3 cala do 4000 zl. Natomiast 15.6 latwo. To juz zalezy, jak bardzo chcesz miec te 17, skoro 15 mozna np. przez HDMI podpiac do telewizora na film. Imo 15 styka. Ofc mozesz sie uprzec na 17, sa takie z 950M, i grac na sredniawych ustawieniach, nie sa zle, jednak na przyszlosc (a beda nowe TW) lepiej miec wydajniejsza karte.

A co do procka, wiecej jest lapkow z i5, w grach prawie nie ma roznicy, natomiast przy otwarciu wielu skomplikowanych programow/zakladek juz mozna ja odczuc. Jak cisnie sie cos trudnego w Photoshopie, Corelu i CADzie na raz, i7 na pewno da poczuc roznice.
  
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-03-31, 13:11   

sprzęt komp poszedł w górę po wzrostach waluty
z sensownych '17 najlepiej cenowo i sprzętowo wychodzą lenivo

dokładnie Y700 - patrzaj w Saturnach/MediaM - mieli dobrą cenę za takiego L.

a tutaj takie cuś:
http://www.skynet.pl/leno...d-win10pro.html
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-03-31, 13:59   

Dzięki dworkin, mam chyba już jasność. Filmy przestałem zbierać już lata temu. Parę złotych, powyżej tych 4 mogę dorzucić, nawet bliżej 5. Mam TW S 2 a jak dorwę Warhammera to mi to na parę lat wystarczy. Średnie detale są ok, bardziej niż na estetyce zależy mi na mechanice. Zależy mi na 17. Nie korzystam i nie będę korzystał z rzeczy typu Corel czy CAD.

Ostatnio złotówka się umacnia a link wygląda zachęcająco. Bardzo mi się też nie pali, chwilę się porozglądam. Gdyby ktoś miał wiedzę o jakichś innych modelach do 5k to byłbym wdzięczny.
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
dworkin 


Posty: 3385
Wysłany: 2017-03-31, 18:45   

Taka to bedzie mniej wiecej cena, jesli chcialbys miec wszystko. Imo - wyglada dobrze. Ale na pewno powinienes najpierw zobaczyc w jakims Markcie, jak obudowa lezy ci w dloni :D

Tu dobra recka - https://www.notebookcheck...7.157662.0.html - nie grzeje sie zbytnio, co jest wazne, trzyma temperature i osiagi, ale przez wydajne chlodzenie moze byc przy obciazeniu ponadprzecietnie glosny.
  
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-03-31, 19:22   

Cytat:
w testowanym Y700-17 zabrakło zewnętrznego napędu optycznego
czyli lapek bez czytnika płyt cd/dvd, który będę musiał dokupić?
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-03-31, 20:47   

Większość gier nawet jak ma płytkę to i tak ściąga się z neta. Choć ja jako tradycjonalista wybrałem lapka z napędem.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-03-31, 21:25   

Czy dysk m2 to to samo co ssd?
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-03-31, 22:31   

M2 to nie dysk a slot /łącze dla dysku.
M2 jest dla ssd.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-03-31, 22:36   

Czyli jeśli w opisie jest 500m2 to to samo co 500ssd
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-03-31, 23:14   

Tak ,
widzę że są też ssd na sata3 - czyli wolniejsze od m2. - I jak rozumieM po to jest to oznaczenie.
 
 
dworkin 


Posty: 3385
Wysłany: 2017-04-01, 08:38   

Zlacze SATA III, w praktyce, pozwala przesylac dane z predkoscia pod 600 MB/s, zlacze M.2 z predkoscia pod 1 GB/s. Roznica w potencjale jest spora. Dyski SSD pod SATA i pod M.2 to dwa rozne rodzaje, te drugie sa zwykle szybsze, ale nie zawsze jest to duza roznica, zatem poza posiadaniem zlacza M.2 trzeba tam tez podlaczyc dysk z lepsza predkoscia. Czy jest to warte zachodu? Zawsze fajnie jest widziec ten ladujacy sie szybciej o kolejne sekundy system :D Np. zamiast 18s - 12s, tylko trzeba sie upewnic co do montowanego na M.2 dysku.

Laptop z Trojanowego linka ma SSD na SATA III i dodatkowe zlacze M.2, gdzie mozna se samemu dokupic drugi dysk SSD na M.2 (sa jednak dwa razy drozsze). Widzialem tez, ze istnieja wersje tego laptopa (Y700) z SSD od razu na M.2, tylko nie wiem, jakie maja osiagi. Na pewno trzeba sie co do nich upewnic, bo 4 sekundy szybciej nie sa warte swieczki. Ogolnie nie wspominalem o tym, bo nie wiem, czy te pare s sa warte swieczki. Choc zejscie z 15 na 8 sekund to niby juz cos.
  
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-04-01, 08:42   

http://www.komputronik.pl...b-hdd-16gb.html
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
dworkin 


Posty: 3385
Wysłany: 2017-04-01, 08:55   

Gybys chcial w to pojsc, musialbys juz w konkretnym sklepie dowiedziec sie, jaka bylaby praktyczna roznica. Zobaczyc, co powiedza ogolnie i jeszcze wymoc info, jaki dokladnie dysk na M.2 jest w tym Y700 zainstalowany, po czym wystalkowac go w sieci.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-04-01, 09:24   

większość wersji tego Y700 sprzedawana jest bez os, jak to jest z zewnętrznym dokupywaniem i instalacją cena? uciążliwość?, ten powyżej wybrany jest z nielicznej grupy z os, gdyby wszystkie miały os, pewnie bym trochę okroił
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-04-01, 09:25   

Dworkin Hmm, jakiego rodzaju informatykiem jesteś? :)
Wdrożeniowiec?
Czy może tłumacz na linii człowiek 《--》 architekt systemu?
Albo jeszcze inny? ;)

FF2
Instalowania systemu win10 trwa 5 minut. I już. Nic później prostszego nie zainstalujesz.
Najlepiej dostać win10 na USB.
cena jakieś 300 zeta 350?

PS. W Komputroniku większość kompów bez systemu.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-04-01, 09:32   

Jestem informatykiem on/off
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-04-01, 10:15   

czytnik dysku optycznego niekoniecznie musi być również lenovo, racja? ma to znaczenie?
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
dworkin 


Posty: 3385
Wysłany: 2017-04-01, 11:02   

Fidel-F2 napisał/a:
czytnik dysku optycznego niekoniecznie musi być również lenovo, racja? ma to znaczenie?

Zewnetrzny na USB moze byc kazdy. Ale ja plyty nie uzylem od roku.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-04-01, 11:32   

ale ja mam wszystkie gierki w które gram - civ, heroes, kilka TW, na płytkach i one wymagają płytki w napędzie

większość jest na usb2 - 100pln, a jeden na usb3 - 250pln, istotne?
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Trojan 


Posty: 3893
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-04-01, 12:03   

Nie.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7951
Wysłany: 2017-04-05, 16:59   

No i jest. 17", i7, gf 960 4gb, RAM 12, 500 ssd, 1T HDD

:-P
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Fahrenheit 451


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13