Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nasz sprzęt.
Autor Wiadomość
Olisiątko 


Posty: 819
Skąd: Izolatka
Wysłany: 2008-04-04, 06:30   

Zapomniałes o obudowie (do staeej tego pewnie nie wsadzisz, no i chłodzenie!)
CoolerMaster Elite 331 - jakieś 120zł

Procek
Athlon x2 4200+ BOX
Płyta
GIGABYTE GA-M55plus-S3G
_________________
All the ways you wish you could be, that's me.
I look like you wanna look.
I fuck like you wanna fuck.
I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
 
 
Geoffrey
Pan Kocki


Posty: 562
Skąd: Via Regia
Wysłany: 2008-04-04, 07:37   

Oli napisał/a:
Zapomniałes o obudowie (do staeej tego pewnie nie wsadzisz, no i chłodzenie!)
CoolerMaster Elite 331 - jakieś 120zł

Procek
Athlon x2 4200+ BOX
Płyta
GIGABYTE GA-M55plus-S3G

Po co box, jeśli kupuje się osobne chłodzenie?
Jeśli nie będziesz szalał z podkręcaniem procesora,
wystarczy wentylator za 50 zł.
Płyt jest więcej - z Gigabyte choćby GA-M56S-S3, lub trochę droższa GA-M57SLI-S4
Jest Asus M2N-SLI, MSI K9N Neo-F V3 . Sporo tego.

Co do procesora - pokusiłbym się o 5000. Magiczna granica ;)

Obudowa - to snobizm ;)
Jeśli stara ma zasilacz nad płytą ( a nie w pionie na wysokości procka),
to wejdzie do niej każda płyta główna ATX.
Mam już piątą płytę w mojej obudowie.
_________________
Χριστoς aνέστη εκ νεκρων, θανάτω θάνατον πατήσας, καi τοiς εν τοϊς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.
 
 
Olisiątko 


Posty: 819
Skąd: Izolatka
Wysłany: 2008-04-04, 11:50   

Geoffrey napisał/a:

Po co box, jeśli kupuje się osobne chłodzenie?


Tańsze.

Geoffrey napisał/a:
Obudowa - to snobizm ;)


CHłodzenie, chłodzenie, chłodzenie... lepiej kupić dobrą obudowę niż potem zmniejszać wydajnosć procka/grafiki bo sie przegrzewa, ale to znowu można zrekompensować chłodzeniem... i temu BOX i temu obudowa ;)
_________________
All the ways you wish you could be, that's me.
I look like you wanna look.
I fuck like you wanna fuck.
I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
 
 
Nabu Nezzar 
Gildyjczyk


Posty: 619
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-04-04, 23:28   

Geoffrey napisał/a:
Nabu Nezzar napisał/a:
Ceny wg serwisu skapiec.pl.

Cena od 328. ( a w praktyce od 350 ).
Sorka, pomyliłem się i wziałem cenę z E2160 :oops:
Geoffrey napisał/a:
Nabu Nezzar napisał/a:
Nie wiem skąd masz te informacje. Ale są nieprawdziwe IMHO :-P 9600GT bije na głowę 8600GT i jest trochę gorszy (ale też odpowiednio tańszy) od świetnej 8800GT.
Bardzo dobra wydajność i atrakcyjna cena sprawia, że 9600Gt jest naprawdę bardzo dobrym wyborem dla graczy.

Gdzieś Ty znalazł takie informacje? W ulotce reklamowej? ;)
Z profesjonalnych testów i recenzji tych kart.
Geoffrey napisał/a:
Nabu Nezzar napisał/a:
Jeszcze dwa lata temu byłem wielkim zwolennikiem AMD. Ostatnie dwa, trzy lata wpłynęły jednak na zmianę mojej sympatii, bo AMD poprostu zawaliło na całej linii :-P

Co znaczy "zawaliło"?
Zawalili czyli dali się wyprzedzić Intelowi ponieważ olali marketing ale też i spoczęli na laurach w kwestii produkcji procków.
_________________
Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
 
 
Nabu Nezzar 
Gildyjczyk


Posty: 619
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-05-10, 21:51   

Musiałem w końcu dostosować komputer do obecnych czasów (a raczej gier;p), więc nastąpił mały upgrade sprzętu. Dokupiłem dziś procesor, płytę główną i pamięć.
Moja konfiguracja przedstawia się więc obecnie następująco:
Płyta główna: Gigabyte GA-P35-DS3L
Procesor: Intel Pentium Dual Core E2180 2.0 GHz (S775) BOX
Grafika: Asus 8800GTS 320MB 320bit PCI-E
Pamięć: GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz
Dyski twarde: Samsung 200GB 8MB SP2004C sATA II
Seagate 250GB sATA II 16MB
Napędy: LITE-ON COMBO
Asus DVD+/-RW DRW-2014L1T
Monitor: Dell (19 cali)

Teraz reszta sprzętu już nie będzie ograniczała możliwości karty grafiki:)
_________________
Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
 
 
andy
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-10, 22:23   

Tera to ma nowego lapka znowu Dell 1720
 
 
Sunshine 


Posty: 216
Wysłany: 2008-05-17, 13:32   

Potrzebuje zlożyć nieduzym kosztem komputer, taki powiedzmy "mocny średniak". Ma wytrzymać minimum L2 Interlude, worda, youtube i ma mieć duuuży dysk twardy na duzo muzyki i filmów. No i sporo pamięci RAM, bo mam tendencje do otwierania 10 okienek jednocześnie ;) . Do tego monitor, nawet 17" LCD. Wszystko ma mi się zamknąć w 1000-1200 zlotych.
Licze że mi coś podpowiecie. Gdzie można kupic najlepiej i najtaniej?
 
 
Geoffrey
Pan Kocki


Posty: 562
Skąd: Via Regia
Wysłany: 2008-05-17, 13:48   

Sunsin napisał/a:
Wszystko ma mi się zamknąć w 1000-1200 zlotych.

To dość duża zmiana, po 4 tys. ;)

Może coś takiego?
Z monitorem LCD w tej cenie to już chyba się nie da.
_________________
Χριστoς aνέστη εκ νεκρων, θανάτω θάνατον πατήσας, καi τοiς εν τοϊς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.
 
 
Sunshine 


Posty: 216
Wysłany: 2008-05-17, 19:06   

Uświerkłabym, zanim bym się tego dofinansowania doczekała, taka prowizorka na rok będzie ok. Potem rozbiorę go na części i te, co się da, przerzucę do komputera z dofinansowania.
Dżef, a gdzie ty w tej ofercie masz monitor? Czyżbym miala AŻ TAK slaby wzrok? o_O
 
 
Geoffrey
Pan Kocki


Posty: 562
Skąd: Via Regia
Wysłany: 2008-05-17, 19:54   

Sunsin napisał/a:
Dżef, a gdzie ty w tej ofercie masz monitor? Czyżbym miala AŻ TAK slaby wzrok? o_O

Nie jest jeszcze tak źle ;)

Sunsin, albo rybki, albo akwarium.
Za przyzwoitego LCD-ka trzeba dać 600-700 zł.
To na komputer ma zostać 500?
Sory, ale przyzwoitej maszyny za to nie kupisz.

Czyli - albo przyzwoity komputer i monitor w przyszłości.
albo przyzwoity monitor i komp na później.

A kupisz dwie słabizny, to za chwilę znów obie będą do wymiany.
_________________
Χριστoς aνέστη εκ νεκρων, θανάτω θάνατον πατήσας, καi τοiς εν τοϊς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.
 
 
Olisiątko 


Posty: 819
Skąd: Izolatka
Wysłany: 2008-05-17, 22:10   

Komp na rok za 1200zł?
Jak i tak dostaniesz kase to wtedy kupisz LCD (który i tak będzie gorszy niż CRT :P ), więc teraz lepiej kup CRTka a potem LCD a z kompa najwyżej weźmiesz to co będzie warto, czyli pewnie RAM, twardziele i ew. napęd optyczny.

Procesor : AMD Athlon X2 4600+ Brisbane 65nm - 179 zł
Płyta Główna : Foxconn A690GM2MA-RS2H - 149 zł
RAM : A-Data 2x1GB 800MHZ Extreme Edition - 140 zł
Karta Graficzna : Asus HD3650 256MB DDR3 - 215 zł
Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 95 zł
HDD : Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB Cache - 149 zł
Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 110 zł

RAZEM : 1037 zł

Monitor:

NEC MultiSync FE991SB ~ 170 zł

Konfiguracja by Strutter.
_________________
All the ways you wish you could be, that's me.
I look like you wanna look.
I fuck like you wanna fuck.
I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
 
 
Sunshine 


Posty: 216
Wysłany: 2008-08-19, 19:28   

Mój Potwór, z którym dzis weszłam w związek *.*
jedyna rysa na szkle to system Viśta Wio
proc intel core 2 duo E6320
2GB RAM
twardy 500GB
nagrywarka dvd z light scribe
GeForce 8600 GT 512MB
microsoft works 8
czytnik kart, Intel HD 7.1

to jeszcze musze pomysleć, jak rozdzielić i podpiąć do niego sygnal neo tak żeby stary komp nie musial byc ciągle wlączony bo to juz nie jest na jego sily.
 
 
Geoffrey
Pan Kocki


Posty: 562
Skąd: Via Regia
Wysłany: 2008-08-19, 20:01   

To całkiem nieźle !
Gratuluję.

Co do Wiśty, zawsze można zrobić nazad ;)
_________________
Χριστoς aνέστη εκ νεκρων, θανάτω θάνατον πατήσας, καi τοiς εν τοϊς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.
 
 
Sunshine 


Posty: 216
Wysłany: 2008-08-19, 20:12   

Viśta Wio nazad XP? ;)
 
 
Sunshine 


Posty: 216
Wysłany: 2008-09-19, 19:50   

Prezent urodzinowy od rodziców: 19" panorama LG Flatron W1934S. Monitor niezły, o niebo lepszy niż zjechany 8-letni 15-calowy CRT. Poza tym ostatnio dokupiłam głośniki Creative'a (zwykłe, bez subwoofera). I na razie to koniec z wydatkami na sprzęt.
 
 
Geoffrey
Pan Kocki


Posty: 562
Skąd: Via Regia
Wysłany: 2008-09-20, 00:28   

To juz kawałek monitora.
Ale do mojego soniacza i tak sie nie umywa ;)
Sony Multiscan G500, wielki CRT-k, z wejściem BNC,
przy którym komfortowo pracuje się na rozdzielczości 1600x1200
<nie chwali się, tylko sam siebie przekonuje, że jeszcze nie czas na plaskacza>
XD
_________________
Χριστoς aνέστη εκ νεκρων, θανάτω θάνατον πατήσας, καi τοiς εν τοϊς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.
 
 
dream92 
The Bohemian

Posty: 127
Skąd: Chojnów
Wysłany: 2009-06-29, 19:29   

Komputer Philips, 160 GB HDD, 1 GB RAM, karta dźwiękowa 8-kanałowa zintegrowana, karta graficzna standardowa /producenta zapomniałem/, 6 wyjść na USB, 1 napęd CD+DVD, nagrywarka CD+DVD, stacja dyskietek 3,5"
Monitor Phillips, 19 cali, ciekłokrystaliczny
Klawiatura czarna, Made in China
Mysz optyczna, 2 przyciski, rolka, czarna, Made in China
Zestaw 5 głośników dwudrożnych + subwoofer, Logitech
Urządzenie wielofunkcyjne HP Deskjet F4172: drukarka, skaner, kopiarka
Wszystko to razem do kupy kosztowało ok. 2600-2700 PLN.

Od razu przyznam się, ze w zakresie komputerów wielkim znawcą nie jestem. Sprzęt, który mam też nie jest specjalnie dobry, ale lepszego na razie nie potrzebuję. Raczej nie wydaje mi się, żebym przepłacił. A może jest inaczej :?:
 
 
Noise 
Furiat...


Posty: 652
Skąd: Behind you
Wysłany: 2009-06-30, 08:11   

Moja mała bestyjka, która jak dla mnie za cenę 2300 zł jest naprawdę dobrym sprzętem. Fujitsu Siemens Amilo Pa 3553

AMD Turion X2 RM-72
3GB RAM DDR2 800mhz
ATI Radeon 3470 X2
HDD Seagate 320GB
Nagrywarka DVD z Lightscribe (którego i tak pewnie w życiu nie użyję xD)
I masa pierdół, w tym Viśta vio.

Póki co działa fajnie i nie mam z nim żadnych problemów. Po dwóch dniach walki z Viśtą mam teraz wszystko to, czego potrzebuję i przyznam, że wcale taka straszna Viśta nie jest.

Już nie tylko masochista instaluje Windows Viśta! xD
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 18166
Wysłany: 2010-11-07, 00:13   

Się wziąłem i przesiadłem po 6 latach na nowego, szybkiego Acera, z Windowsem 7: http://www.euro.com.pl/ko...5570-w7hp.bhtml ale procesor chyba lepsiejszy.

Tak, czy siak, wspominam o tym tylko dlatego, że poprzedni blaszak się już maksymalnie zaczął sypać. Doszło do tego, że sam się wyłączać i uruchamiał na nowo. Może to była wina systemu - 6 lat na XP bez żadnej reinstalki (choc pod koniec żywota już tego krzycząco potrzebował). A nowy sprzet był mi potrzebny bo muszę pograć w "Wiedźmina" i w nowy Call of Duty (przebieram kończynami).
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16936
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-11-07, 02:00   

Acery są ponoć kontrowersyjne.
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2010-11-07, 06:43   

Laptopy owszem, nie wiem jak z pctami gdzie jakość obudowy nie jest tak istotna.
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
dworkin 


Posty: 3368
Wysłany: 2010-11-07, 09:54   

Romulus napisał/a:
Się wziąłem i przesiadłem po 6 latach na nowego, szybkiego Acera, z Windowsem 7: http://www.euro.com.pl/ko...5570-w7hp.bhtml ale procesor chyba lepsiejszy.

2700 zł - sporo. Złożyłbym porównywalny za mniej niż 2000 :P No ale z Acerem będziesz miał lepszy serwis.
  
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 18166
Wysłany: 2010-11-07, 13:16   

Nie za tą cenę nawet :) 1899 zł :) z Windowsem 7. Serwisik jest, przedłużona gwarancja również.
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16936
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-12-22, 20:59   

Nie do końca to sprzęt co prawda, ale po tym jak złapałem jakieś gówno (ach te strony porno...), które rozpierdoliło mi plik systemowy iaStor.sys i musiałem stawiać system od początku, to zainstalowałem na pokładzie wykurwiście ciężką artylerię - Kasperski :perv: Zakupiłem też klucz licencyjny :perv:
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 18166
Wysłany: 2010-12-22, 22:11   

Ja mam McAfee. Zobaczymy, ile będzie kosztowało przedłużenie ochrony. Ostatecznie, zawsze mogę wrócić do Avasta. Choć McAfee jest mniej wkurzający i absorbujący wiecznymi uaktualnieniami.
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
MORT
in emergency brea...


Posty: 1905
Wysłany: 2010-12-24, 19:53   

Wracając do sprzętu, ja zamawiam takie cuś:
http://configure.euro.del...=N00XL706&s=dhs
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5541
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2010-12-29, 09:24   

Jak każdy mam marzenia. Może już niedługo kupię sobie takie coś:
New Commodore 64



Cytat:
pod maską znajdziemy między innymi procesor Intel Atom D525 1,8 GHz oraz 2 GB pamięci RAM. Dla wygody komputer wyposażony zostanie w czytnik kart pamięci, porty USB, kartę sieciową, dźwiękową, a nawet nagrywarkę CD/DVD. Będzie można też zakupić model z obsługą Blu-ray. Reszta pozostaje praktycznie bez zmian - tego samego koloru i rozmiaru klawisze, ta sama legendarna czerwona dioda, choć teraz pełniąca dodatkowo funkcję przycisku zasilania.

W kwestii oprogramowania użytkownik będzie miał szeroki wybór. Po uruchomieniu komputera będzie można wybrać, czy chcemy pracować z emulatorem prawdziwego Commodore 64, czy też powinien zostać uruchomiony autorski system producenta nowego C64 nazwany Workbench 5.


BTW wejdźcie na stronę Commodore USA

To ładowanie strony jest zabójcze :)

ps.
Oświadczam że jestem człowiekiem normalnym.
(dziękuję panie doktorze)
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2010-12-29, 10:11   

Ja ostatnio kupiłem kompa (Intel Core 2 Duo 2.66ghz, 4gb ram, nvidia geforce 8600gt, 400gb hd) + monitor 17' LCD za przysłowiowego tysiaka od użytkowniczki tego forum, a nosił go, stękając, z 4 piętra niejaki Toudi. :mrgreen: :P Pierwszy nowy komp od 7 lat.
 
 
wred 


Posty: 2830
Wysłany: 2010-12-29, 10:49   

utrivv napisał/a:
Jak każdy mam marzenia. Może już niedługo kupię sobie takie coś:
New Commodore 64
O ja pierdzielę...
Obudowa jak starego komodorka :DD , wewnątrz OS Amigi :DD , ciekawe ile to cudo będzie kosztować :DD

Mioooodekkkk :D

Widzę, że w końcu Commodore wzięło się poważnie za interesy :DD

kurde coś czuję, że jak to wypali to sobie zakupię :D
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5541
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2010-12-29, 11:08   

wred napisał/a:
utrivv napisał/a:
Jak każdy mam marzenia. Może już niedługo kupię sobie takie coś:
New Commodore 64
O ja pierdzielę...
Obudowa jak starego komodorka :DD , wewnątrz OS Amigi :DD , ciekawe ile to cudo będzie kosztować :DD kurde coś czuję, że jak to wypali to sobie zakupię :D

Może jak już się pojawi urządzimy specjalny temat dla posiadaczy tego cuda? :)
Przydała by się z tej okazji jakaś emotka :) //c64 (np. c64 prężący muskuły)
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Katedra


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12