Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nasz sprzęt.
Autor Wiadomość
wred 


Posty: 2826
Wysłany: 2010-12-29, 11:47   

W ogóle można by założyć temat dla wielbicieli starych komputerów :))




















 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16831
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-12-29, 16:30   

Miałem C64... na zasilaczu parzyłem herbatę.
I modliłem się do kaset... by się wgrały.

//kas
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
wred 


Posty: 2826
Wysłany: 2010-12-29, 16:54   

było się nie modlić tylko pokopiować sobie jednostronnie z jednakowym ustawieniem skosu głowicy ;pp

się robiło, się wie :)
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2010-12-29, 23:20   

Kręcidełka do głowicy nie miałeś? Dodaje trochę do szans spełnienia modlitwy. :)
Moje C64 leży na półeczce. //spell
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-08-26, 09:26   

Zastanawiam się nad dogodzeniem sobie jakimś 22-24 calowym monitorem, płaskim ofkoza, ale że nie interesowałem sie tematem pare lat. Jakieś typy?
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 17986
Wysłany: 2012-08-26, 09:41   

Mam NECa. Nie narzekam a kupiłem w Komputroniku za przyzwoite pieniądze kilka lat temu. I też dojrzewam do zmiany na większy i pewnie zostanę przy tej marce.
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-08-26, 11:12   

No dla mnie musi być coś lepszego i większego i żeby nie traciło na jakości pod różnymi kątami, bo chce seriale z łóżka oglądać. Warto iść w te Ledy ktoś wie?
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2012-08-26, 11:58   

Ł napisał/a:
żeby nie traciło na jakości pod różnymi kątami, bo chce seriale z łóżka oglądać

Co za problem przesunąć i pochylić monitor?
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
dworkin 


Posty: 3313
Wysłany: 2012-08-26, 12:14   

LED-y służą tylko do podświetlenia matrycy, więc mowa o LCD z lekko podrasowanymi kolorami/kontrastem. Główny parametr to rodzaj matrycy, jeden z trzech: TN, MVA/PVA lub IPS. Chodzi głównie o kolory/kontrast. Matryce VA i IPS są pod tym względem wyraźnie lepsze od plebejskich TN-ów. Żaden szanujący się grafik/projektant nie zejdzie poniżej matrycy VA. Powód dla którego najpopularniejsze są matryce TN brzmi: kasa. No i czas odświeżania. Dynamiczne sekwencje (znaczy - gry) potrzebują szybkiej reakcji plamki (pojedynczego pixela), a te lepsze matryce są jednak powolne. Grafik ma często świetne kolory i czas reakcji równy 20ms, na czym z oczywistych względów nie pogra. Do grania konieczne jest maksymalnie 8ms (ja mam 6 i bym już niżej tej wartości nie schodził). Te lepsze matryce z sensownym odświeżaniem to s-MVA/s-PVA i s-IPS. Ja np. mam taki monitor: http://www.komputronik.pl...21W_czarny.html i jest very nice.

A co do kątów, po prostu spójrz na ten parametr przy kupnie ekranu (VA czy IPS praktycznie zawsze mają dobre kąty). Większość monitów jest ok w poziomie (170 stopni lub więcej), ale w pionie bywa z nimi gorzej (np. 160 stopni). Poniżej 170 na pewno nie powinieneś schodzić (jeśli chcesz się walnąć na łóżku i oglądać), ale ja sugerowałbym nawet 178 (tyle właśnie mam).
  
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-08-26, 13:20   

Dzięki Dworkin, o taką wypowiedź mi chodziło, choć taki monster co podlinkowałeś to chyba ponad moje zapotrzebowanie, zwłaszcza że gamerem jestem w trzeciej kolejności.

Jander napisał/a:
Ł napisał/a:
żeby nie traciło na jakości pod różnymi kątami, bo chce seriale z łóżka oglądać

Co za problem przesunąć i pochylić monitor?

Ze studia programu polaki-biedaki-cebulaki nadawał Jander. W nastepnym odcinku "po co kupywać piwo w barze, skoro można trzy razy taniej w sklepie i iść na trzepak".
 
 
mad5killz
skumbriach


Posty: 629
Skąd: masz krzesło?
Wysłany: 2012-08-26, 19:07   

Ł napisał/a:
Ze studia programu polaki-biedaki-cebulaki nadawał Jander. W nastepnym odcinku "po co kupywać piwo w barze, skoro można trzy razy taniej w sklepie i iść na trzepak".

Dam to sobie do podpisu w drugim wcieleniu. :D
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-10-14, 17:47   

A jednak, polurkowałem trochę na dobrą cenę i zakupiłem zgodnie z sugestią Dworkina P221W. Monior to jest jedna z tych rzeczy nad którą człowiek nie zastanawia się a jednak - różnica i komfort na zupełnie nowym poziomie. Ja w sumie też zacząłem się nad moniotem myśleć bo w pracy miałem dużo lepszy niż w domu i odczuwałem tą zmianę. Teraz znowu ją odczuwam ale w drugą stronę. ; )
 
 
wred 


Posty: 2826
Wysłany: 2012-10-15, 10:00   

A jak w praktyce w grach działa S-PVA ?
Masz jakieś smużenia ? albo powidoki ? da się odczuć różnicę w stosunku do tańszego monitora TN ?
 
 
dworkin 


Posty: 3313
Wysłany: 2012-10-15, 10:12   

Mam monitor od roku i nie zauważyłem nic podobnego (kolory zauważyłem od razu). 6ms to jednak dość dobry czas reakcji. Nie wiem, może w przypadku wyczynowej gry w "CS" lub "Q3", gdzie fpsy śmigają na poziomie 120-160, to za dużo. Ja zwykle trzymam się w granicach 60-80.

Ł napisał/a:
A jednak, polurkowałem trochę na dobrą cenę i zakupiłem zgodnie z sugestią Dworkina P221W. Monior to jest jedna z tych rzeczy nad którą człowiek nie zastanawia się a jednak - różnica i komfort na zupełnie nowym poziomie

Kalibrator dostałeś? Jeszcze bardziej poprawia głębie kolorów.
  
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-10-15, 12:13   

Na razie odpaliłem parę gier z ostatnich lat i wszystko tylko na plus. No i zmodowałem Heroesów 3 żeby chodzili w opcjonalnych wyższych rozdzielczościach. ; )


Kalibratora nie mam na razie, ale właśnie czytając opinie o P221W dużo osób chwaliło sobie dostępność tej opcji, więc pewnie skorzystam jak minie mi już pierwsza faza podjary.
 
 
wred 


Posty: 2826
Wysłany: 2012-10-15, 12:33   

Na Herosach 3 to raczej smużenia nie uświadczysz ;) - BTW do jakiej rozdziałki to działa ? - i jak - plansza jest większa ? jak tak to miodek :D
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5489
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2012-10-15, 12:49   

Ł napisał/a:
No i zmodowałem Heroesów 3 żeby chodzili w opcjonalnych wyższych rozdzielczościach. ; )

Działa z WOGiem? Zaciekawiłeś mnie //utrivv
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-10-15, 13:04   

Wszystkie informacje tutaj: https://sites.google.com/site/heroes3hd/eng/description Naprawdę fajna stabilna modyfikacja, która oprócz rozdzielczości uprawia też znacznie interfejs gry. Ja gram na 1440x900, wtedy wielkość obiektów na mapie jest dla mnie satysfakcjonująca a jednocześnie płaszczyzna nowego monitora wykorzystywana jest na 100%. Zamki i potyczki dostosowane do starej rozdzielczości wyświetlane są w okienkach ale wygląda to funkcjonalnie i estetycznie.

PS Wred - na Stalkerze podpimpowanym modami ulepszającymi grafikę i efektami świetlnymi z DX10 tez nie było żadnych smug. ; )
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-10-15, 18:02   

Kurdę, pierwsza rysa na całości:

- monitorowi zdarza się cichutko 'świergotać' w niektórych momentach wyświetlania obrazu, jak na ekraniu jest dużo białego. Nie jest to jakiś dramatyczny problem i normalnie bym to olał, ale boję się że może się nasilić, a skoro jest zaraz po zakupie...
- lampka sygnalizacyjna strasznie daje po oczach - Dworkin, poradziłes sobie z tym jakoiś czy przywykłeś?
 
 
dworkin 


Posty: 3313
Wysłany: 2012-10-15, 18:41   

Ł napisał/a:
- monitorowi zdarza się cichutko 'świergotać' w niektórych momentach wyświetlania obrazu, jak na ekraniu jest dużo białego. Nie jest to jakiś dramatyczny problem i normalnie bym to olał, ale boję się że może się nasilić, a skoro jest zaraz po zakupie...

Nawet nie wiem, o co ci chodzi. Więc albo nawet nie zwracam na to uwagi, czyli sytuacja na pewno nie ulega nasileniu. Albo to wada twojego konkretnego egzemplarza, w co wątpię. Pewnie po prostu jesteś bardziej czuły :P

Ł napisał/a:
- lampka sygnalizacyjna strasznie daje po oczach - Dworkin, poradziłes sobie z tym jakoiś czy przywykłeś?

Hmm... Przez rok nawet nie zauważyłem, ale kiedy tak patrzę, faktycznie świeci trochę mocno.
  
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-10-15, 18:52   

dworkin napisał/a:

Nawet nie wiem, o co ci chodzi. Więc albo nawet nie zwracam na to uwagi, czyli sytuacja na pewno nie ulega nasileniu. Albo to wada twojego konkretnego egzemplarza, w co wątpię. Pewnie po prostu jesteś bardziej czuły :P

Mam do Ciebie czułą prośbę. :P http://gazetapraca.pl/gaz...pracownika.html < weź przescrolluj tą stronę powoli, przyłóż uszko monitora i powiedz że nie słyszysz świergotania. :P Mi każdorazowo przy niej świergocze.
 
 
dworkin 


Posty: 3313
Wysłany: 2012-10-15, 20:07   

Sorry, nic nie słyszę. Żadnej wyraźnej zmiany.
  
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2012-10-15, 20:09   

Ł, widzisz, mogłeś kupić najtańszy, a resztę wydać na piwo na trzepaku.
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
Tomasz 
Kain Czarny


Posty: 3644
Skąd: Skraj Nieba
Wysłany: 2012-10-15, 20:24   

Jander napisał/a:
Ł, widzisz, mogłeś kupić najtańszy, a resztę wydać na piwo na trzepaku.
:badgrin:
_________________
"Różnorodność warto celebrować, z niej bowiem rodzi się mądrość." Duiker, historyk imperialny (Steven Erikson "Malazańska Księga Poległych")
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2012-10-15, 21:16   

Problem się rozwiązał i jakto bywa winnien był człowiek - z lenistwa przy podłączaniu użyłem do podłączenia kabla z starego monitora, po starej indiańskiej metodzie cofania się po własnych krokach dotarłem do tego, odpakowałem nowy, podłączyłem i już nie świerkocze. :P

A lampkę zakleiłem taśmą. 8)
 
 
dworkin 


Posty: 3313
Wysłany: 2012-10-16, 09:48   

Ł napisał/a:
A lampkę zakleiłem taśmą. 8)

Brawo. Istny z Ciebie Jander :P Twoja uwaga wjechała mi na psychę i zacząłem szukać. Odpowiedź znalazłem... w instrukcji! Można zmodyfikować jasność i kolor diodki.

http://cybertouch.com/doc...user_manual.pdf - strony 17-19 mówią, jak odpalić menu zaawansowane, w którym na zakładce nr 5 znajdują się opcje manipulacji światełkiem
 
 
You Know My Name 
Vortex Surfer


Posty: 7413
Skąd: wyższe sensy lodu
Wysłany: 2013-01-29, 20:16   

kupiłem sobie ósemkę. zobaczymy jak będzie.
_________________
Ziuta na Polconie napisał/a:
Pałac Kultury i Nauki...
Mały, ale gustowny
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5489
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2013-01-30, 08:10   

W razie czego downgrade kosztuje 129$ :)
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16831
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2013-12-04, 09:59   

Kupiłem sobie nowy sprzęt i postanowiłem postawić system na dysku SSD (OCZ Vertex - tego samego dnia, w którym kupiłem kompa - dowiedziałem się, że OCZ zbankrutowało :mrgreen: ). Generalnie przy włączeniu miałem minę jak pieseł z mema. Cyk, kilka sekund, i komp w pełni sprawny do pracy :mrgreen:
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5489
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2013-12-04, 10:31   

MrSpellu napisał/a:
Kupiłem sobie nowy sprzęt i postanowiłem postawić system na dysku SSD (OCZ Vertex - tego samego dnia, w którym kupiłem kompa - dowiedziałem się, że OCZ zbankrutowało :mrgreen: ). Generalnie przy włączeniu miałem minę jak pieseł z mema. Cyk, kilka sekund, i komp w pełni sprawny do pracy :mrgreen:

Kolega który postawił sobie na SSD Windowsa 8 mówi że system odpala się w dwie sekundy, krócej niż BIOS :mrgreen:
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Qfant


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 12