Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nasz sprzęt.
Autor Wiadomość
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16831
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2013-12-04, 11:36   

Mi Windows 7 odpala się w 3 sekundy :mrgreen:
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2013-12-04, 11:38   

Pff, jak niby chcesz w tym czasie zrobić śniadanie i kawę?
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16831
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2013-12-04, 11:44   

Jander napisał/a:
Pff, jak niby chcesz w tym czasie zrobić śniadanie i kawę?


Po prostu mam nowe wyzwanie 8) Ale robiąc słuszne założenie, że kawa = śniadanie, muszę przenieść czajnik elektryczny do pokoju, w którym mam kompa. Bez mleka i cukru jestem w stanie zmieścić się w trzech sekundach. O ile wcześniej zagotuję wodę ofc., ale to chyba jest już oszukiwanie //mysli
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Młodzik 


Posty: 1210
Skąd: Warszawa/Radom
Wysłany: 2013-12-04, 13:23   

Mnie Vista na 4,5 rocznym nigdy nie formatowanym laptopie odpala się tyle czasu, że po przyjściu z uczelni mam czas na rozebranie się, ogarnięcie, zrobienie kawy i obiadu, nim komputerek dojdzie do siebie :P .
Na szczęście w styczniu albo lutym przesiadam się na nowy sprzęt, zobaczymy co to będzie.
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7679
Wysłany: 2013-12-04, 13:32   

a ja visty nie wyłączam, hibernuję, odpala się w kilkanaście sekund
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
adamo0 
Gentleman


Posty: 1552
Wysłany: 2013-12-04, 14:54   

Młodzik napisał/a:
Na szczęście w styczniu albo lutym przesiadam się na nowy sprzęt, zobaczymy co to będzie.


Jak będziesz przy wybieraniu/wybierzesz daj znać. Też styczeń/luty będę kupował nowego laptopa i chciałbym zobaczyć co kupują inni 8)
_________________
Ignoti et Quasi Occulti
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2013-12-04, 15:00   

Ja się czasem dziwię, jakie rzeczy mój 3 letni lapek jest w stanie uciągnąć. W sumie na razie rozłożył się tylko na Alan Wake. Ostatnio kupiłem Shoguna 2 - spełnia minimalne, więc działa idealnie na niskiej grafice.
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
Fidel-F2 


Posty: 7679
Wysłany: 2013-12-04, 15:24   

mój pięcioletni ciągnie Shoguna 2 ale są momenty gdy zwalnia
_________________
Jesteśmy z And alpakami
i kopyta mamy,
nie dorówna nam nikt!

Adeptus Gedeon napisał/a:
integracja w duchu stworzenia katolickiego wolnorynkowego imperium.
 
 
Młodzik 


Posty: 1210
Skąd: Warszawa/Radom
Wysłany: 2013-12-04, 18:36   

adamo0 napisał/a:
Jak będziesz przy wybieraniu/wybierzesz daj znać. Też styczeń/luty będę kupował nowego laptopa i chciałbym zobaczyć co kupują inni 8)

Zapatruję się na to ustrojstwo.
 
 
dworkin 


Posty: 3316
Wysłany: 2013-12-04, 18:46   

adamo0 napisał/a:
Młodzik napisał/a:
Na szczęście w styczniu albo lutym przesiadam się na nowy sprzęt, zobaczymy co to będzie.


Jak będziesz przy wybieraniu/wybierzesz daj znać. Też styczeń/luty będę kupował nowego laptopa i chciałbym zobaczyć co kupują inni 8)

Zależy, co chcesz osiągnąć i w jakim przedziale cenowym. Wybieram właśnie dziewczynie laptopa do 1800 zł (internet, filmy, Photoshop i Corel), więc mogę wskazać albo nieco słabszy procesor (siakiś AMD) z nieco lepszą kartą graficzną, albo nieco lepszy procesor z integrą. RAM na poziomie 6-8GB, bo choć 4 dzisiaj stykną prawie każdemu (no, na obróbkę większych zdjęć zdałoby się lekko więcej), to ja celuję w przynajmniej paroletnią długowieczność. Stąd naturalnym wyborem zostaje Intel i3-3110 lub 3120. W ogóle, przy wyborze procesora sugerowałbym się wynikami testów 3DMark/Passmark.

A jeśli ktoś zamierza grać, musi postawić na dedykowaną (nieco lepszą w przeciwieństwie do zintegrowanej) kartę graficzną. Nie poszaleje (o ile wciąż mówimy o ludzkich cenach), ale przynajmniej komfortowo odpali większość produkcji na niskich detalach. Dla prawdziwego grania potrzebna jest stacja i basta. Tym, co poleciłbym więc kupującym laptopa, jest dysk SSD i jego prędkości. Ale to już droższa niż 1800 złotych sprawa.

Jander napisał/a:
Ja się czasem dziwię, jakie rzeczy mój 3 letni lapek jest w stanie uciągnąć. W sumie na razie rozłożył się tylko na Alan Wake. Ostatnio kupiłem Shoguna 2 - spełnia minimalne, więc działa idealnie na niskiej grafice.

Bo przynajmniej od kilku lat komputery starzeją się znacznie wolniej. Po pierwsze - dotknęliśmy bariery osiągów panującej technologii układów scalonych. Po drugie - aplikacje, pewnie w dużej części z pierwszego powodu, nie szarżują już z wymaganiami. Ergo - prawo staruszka po dwóch latach stało się nieaktualne. Sam od dwóch lat mam stację z i5-2400 (jeden z lepszych wyników w powyższej tabeli) i Radkiem 6870, i wciąż spokojnie przeżuwam wysokie detale w każdej kolejnej produkcji, a ogólna cena kompa nie uległa epickiej zmianie. Modernizując, dodałbym tylko dysk SSD i podwoił ilość RAM-u.

Młodzik napisał/a:
adamo0 napisał/a:
Jak będziesz przy wybieraniu/wybierzesz daj znać. Też styczeń/luty będę kupował nowego laptopa i chciałbym zobaczyć co kupują inni 8)

Zapatruję się na to ustrojstwo.

Nie brałbym. Za tę cenę można kupić zwykłego lapka na codzień i stację o znacznie wyższej mocy growej. Poza tym to hybryda (inteligentny dysk z dużą pamięcią HDD + małą pamięcią SSD), a te mają nieznacznie wyższe od szybkich hddków prędkości i są bardziej wadliwe. Poza tym - wydanie takiej kasy na lapka to czysty burżuizm.
  
 
 
Młodzik 


Posty: 1210
Skąd: Warszawa/Radom
Wysłany: 2013-12-04, 19:07   

Dworkinie, mam do lenovo nieograniczone zaufanie, więc niestraszne mi hybrydy, poza tym, cały wic polega na tym, że nie chcę komputera stacjonarnego, tylko właśnie laptopa. Łatwiej go przewozić.
 
 
dworkin 


Posty: 3316
Wysłany: 2013-12-04, 19:17   

Bo Lenovo i Asus to aktualnie dwie najlepsze marki. Jeszcze HP-ki bywają niezłe, choć zależy od modelu, bo doniesienia o przegrzewaniu się niektórych Pavilionów (chyba starszych) są już nagminne. Z kolei moja dziewczyna od siedmiu lat ma Toshibę i to naprawdę solidny komputer, choć na liście magazynu "Laptops" jest w tym roku dość nisko.
  
 
 
Zireael 


Posty: 516
Skąd: Maribor
Wysłany: 2013-12-05, 01:29   

Spellu, jaki duży masz ten dysk SSD i ile Cię ta przyjemność wyniosła?
 
 
Lady_Aribeth 
Concerned Citizen


Posty: 593
Wysłany: 2013-12-05, 02:21   

Zireael napisał/a:
Spellu, jaki duży masz ten dysk SSD i ile Cię ta przyjemność wyniosła?


Równo rok temu zakupiłam dysk ssd 64GB i wyszło mi jakoś 280zł, więc teraz pewnie będą trochę tańsze.
_________________
"Nie tak to trudno zostać filozofem, jak waszmość pan rozumiesz: chwal tylko, co drudzy ganią, myśl jak chcesz, byleby osobliwie,
kiedy niekiedy z religii zażartuj, decyduj śmiele a gadaj głośno; przyrzekam, iż ujdziesz wkrótce za wiellkiego filozofa..."
"Mikołaja Doświadczyńskiego przypadki" Ignacy Krasicki
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16831
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2013-12-05, 11:20   

128GB za ~420 PLN. Ale ja kupiłem burżujskiego OCZ (które zbankrutowało zaraz po tym jak ten dysk kupiłem :mrgreen: ).
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Sabetha 
Baba Jaga


Posty: 4276
Wysłany: 2013-12-05, 18:08   

dworkin napisał/a:
Bo Lenovo i Asus to aktualnie dwie najlepsze marki


Raduje mnie to niezmiernie, albowiem od dzisiejszego popołudnia jestem dumną posiadaczką Asusa X550C. Mikołaj się postarał, że hohoho :mrgreen:
_________________
"Wewnątrz każde­go sta­rego człowieka tkwi młody człowiek i dzi­wi się, co się stało".
T. Pratchett "Ruchome obrazki"
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4426
Skąd: fnord
Wysłany: 2014-06-17, 07:31   

Ja w końcu mając okazję zdecydowałem się na przesiadkę na jabłko, zostawiając sobie stacjonarkę z windą w odwodzie. Wybór głównie podyktowany potrzebą niezawodnej platformy do pracy a także właściwie marginalizacją gier komputerowych w wolnym czasie. Zmiana z windy na OS X to trochę wrażenie jakbym wyszedł z lasu do sadu. Po tygodniu już intuicyjnie wszystko chwytam, a jak nie chwytam to konfiguracja zazwyczaj jest błyskawiczna bez posiłkowania się tutkami z netu. Workflow zdecydowanie się poprawił ale nie potrafię ocenić ile w tym z nowej szybkości w porównaniu z starym sprzetem, a ile z klarowności systemu. Na Macu najbardziej jara mnie bezproblemowość i spójność profilu kolorystycznego bez jakiegokolwiek wkładu pracy i potrzeby ciągłych poprawek - na windzie równie pewna, bezproblemowa i niezawodna jak instytucje państwa w Somalii.

Są i pierwsze wady - komp miewa humory współpracując z sprzętem nie-applowskim, jeden dysk zewnętrzny coś podejrzanie mi się zachowuje (rozłącza się po półgodzinie z efektem identycznym jak wyciągniecie usb bez wysuwania/bezpiecznego odlączania) mimo że sformatowałem go jako exFAT. Na windzie tego nie mam.
 
 
Tixon 
Ukryty Smok


Posty: 6265
Skąd: Piła
Wysłany: 2014-12-12, 12:42   

DELL Inspiron 3542 i5 4210U/8GB/240GB SSD/820M/W8.1
Takie cuś mam.
_________________
Stary Ork napisał/a:
Żelki to prawda, dobro i piękno skondensowane w łatwej do przełknięcia formie żelatynowych zwierzątek. Wyobraź sobie świat bez żelków - byłbyś w stanie żyć pośród tego niegościnnego, jałowego pustkowia wiedząc, że znikąd nadzieje?

MORT napisał/a:
Romulus, Tix właśnie cię pobił w redneckowaniu.

Romulus - nie decydujemy o losach świata.
Ł - CHYBA TY
MrSpellu - Rebe, czego nie rozumiesz w zdaniu:
ŻYDOMASONERIA JEST TAJNA, psiakrew? :/
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5490
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2014-12-12, 13:48   

Zainstaluj jeszcze ostatnią aktualizacje ósemki (KB3004394.) i umrzyj.
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Magnis 


Posty: 1077
Wysłany: 2014-12-12, 18:08   

A jak powstanie cyber zombie //mysli .
_________________
Wielcy Przedwieczni : Dagon, Wielki Cthulhu i Wielki Staruch.
 
 
Plejbek 


Posty: 778
Skąd: Black Lodge
Wysłany: 2015-08-06, 13:00   

Zaktualizował już ktoś Windowsa do wersji 10? Jak to działa- macie jakieś spostrzeżenia?
Ja już od wczoraj mam monity na swoim 8.1 o takiej możliwości ale się jeszcze wstrzymuję. W sumie chyba wiem czemu - polubiłem 8.1 i świetnie mi się na tym pracuje. I mam chyba jakieś nieuzasadnione obawy, że 10tka mi nabruździ. Chyba, że nie?
 
 
Tixon 
Ukryty Smok


Posty: 6265
Skąd: Piła
Wysłany: 2015-08-06, 13:02   

Jak dla mnie lepsza od 8.1.
Problemów (jeszcze) nie uświadczyłem.
_________________
Stary Ork napisał/a:
Żelki to prawda, dobro i piękno skondensowane w łatwej do przełknięcia formie żelatynowych zwierzątek. Wyobraź sobie świat bez żelków - byłbyś w stanie żyć pośród tego niegościnnego, jałowego pustkowia wiedząc, że znikąd nadzieje?

MORT napisał/a:
Romulus, Tix właśnie cię pobił w redneckowaniu.

Romulus - nie decydujemy o losach świata.
Ł - CHYBA TY
MrSpellu - Rebe, czego nie rozumiesz w zdaniu:
ŻYDOMASONERIA JEST TAJNA, psiakrew? :/
 
 
adamo0 
Gentleman


Posty: 1552
Wysłany: 2015-08-06, 14:45   

Czytałem opinie żeby się wstrzymać miesiąc/dwa do czasu załatania większości baboli. No chyba, że ktoś lubi ciągłe aktualizacje :-P
_________________
Ignoti et Quasi Occulti
 
 
mad5killz
skumbriach


Posty: 629
Skąd: masz krzesło?
Wysłany: 2015-08-06, 14:57   

adamo0 napisał/a:
Czytałem opinie żeby się wstrzymać miesiąc/dwa do czasu załatania większości baboli. No chyba, że ktoś lubi ciągłe aktualizacje :-P

Przecież to oczywisty standard dla Microsoftu.
To tak jakbyś poznał panienkę na Woodstoku, w pierwszym namiocie po lewej.
A później tłumaczył rodzicom, że za miesiąc, może dwa się ogarnie i będzie lepiej niż z poprzednią. :D
 
 
Plejbek 


Posty: 778
Skąd: Black Lodge
Wysłany: 2015-08-06, 15:32   

Zaktualizowalem i nie mam dźwięku. Nigdzie - ani przy odtwarzaniu filmow z przeglądarki (YT) ani WMPlayer ani All Player. Dzięki --_-
Pewnie jakieś sterowniki - Tixon miałeś tak?

Edycja:
Już nieważne - sterownik.
Ładnie to wygląda jak na razie. Jak się o coś porządnie przewrócę to będę ostrzegał.
 
 
Tixon 
Ukryty Smok


Posty: 6265
Skąd: Piła
Wysłany: 2015-08-07, 09:59   

Plejbek napisał/a:
Pewnie jakieś sterowniki - Tixon miałeś tak?

Dziwne, u mnie działa --_-

:mrgreen:
Nie, u mnie wszystko chodzi bez problemów. Gry, muzyka, filmy, net. Co więcej do szczęścia potrzebne?
_________________
Stary Ork napisał/a:
Żelki to prawda, dobro i piękno skondensowane w łatwej do przełknięcia formie żelatynowych zwierzątek. Wyobraź sobie świat bez żelków - byłbyś w stanie żyć pośród tego niegościnnego, jałowego pustkowia wiedząc, że znikąd nadzieje?

MORT napisał/a:
Romulus, Tix właśnie cię pobił w redneckowaniu.

Romulus - nie decydujemy o losach świata.
Ł - CHYBA TY
MrSpellu - Rebe, czego nie rozumiesz w zdaniu:
ŻYDOMASONERIA JEST TAJNA, psiakrew? :/
 
 
Jachu 
princeps senatus


Posty: 2571
Skąd: Dom-na-Drzewie
Wysłany: 2015-08-07, 10:02   

Tixon napisał/a:
Plejbek napisał/a:
Pewnie jakieś sterowniki - Tixon miałeś tak?

Dziwne, u mnie działa --_-
Uiściłeś opłatę za prawa autorskie? :badgrin:
_________________
Życie to dziwka, czytasz za mało, a potem umierasz [Stary Ork]

"Finezja perfidii rozumowania ściga się w nich z cyniczną sofistyką" [prof. Waltoś o działaniach PiS dot. wymiaru sprawiedliwości]
 
 
Trojan 


Posty: 3508
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2017-03-03, 12:23   

 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 17989
Wysłany: 2018-01-31, 18:36   

Ktoś korzysta z iMaca?

Zastanawiam się nad zmianą komputera. Laptopa nie chcę, wolę stacjonarny. I pomyślałem, aby "integrować" sprzęt w ramach jednej marki. Na razie nie ma pośpiechu, zwłaszcza że hamuje mnie nieco cena. Poprzedni komputer już nieco słabuje, choć myślę, że do końca roku dociągnię bez problemu. Albo i dłużej. Jednak czas już myśleć o czymś nowym powoli.

Najtańszy, 21,5 calowy iMac posiada takie parametry:
Dwurdzeniowy procesor Intel Core i5 2,3 GHz 7. generacji
Turbo Boost do 3,6 GHz
8 GB pamięci RAM 2133 MHz, możliwa konfiguracja z maksymalnie 16 GB
Dysk twardy 1 TB1
Intel Iris Plus Graphics 640
Dwa porty Thunderbolt 3
Wyświetlacz sRGB o rozdzielczości 1920 na 1080

Już dawno sprzętu nie wybierałem, więc muszę jeszcze porównać. Apple nie jest jakimś must have, ale pewnie będę szukał jakiegoś zintegrowanego sprzętu w typie iMaca.

I raczej myślę o zakupie na kilka długich lat. Więc nie chcę kupować byle czego. Mój Acer służy mi od 2010 r. Nie mam czasu na granie, więc dużo mi do szczęścia nie potrzeba: Internet, edytor, streaming video.
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
Beata 
deformacja IU


Posty: 4569
Wysłany: 2018-01-31, 19:46   

Romulus napisał/a:
I raczej myślę o zakupie na kilka długich lat. Więc nie chcę kupować byle czego. Mój Acer służy mi od 2010 r. Nie mam czasu na granie, więc dużo mi do szczęścia nie potrzeba: Internet, edytor, streaming video.

Hehehe... przepraszam, ale też miałam takie plany, które zostały brutalnie zdemolowane przez kumpla, któren się Zna. Zapomnij o sprzęcie na długie lata. Teraz już tak się nie da. Dwa lata to max. Raz, że gwarancja się skończy, a rzadko kiedy i rzadko który egzemplarz przetrwa dłużej. Dwa, zmiany systemów na coraz bardziej rozbudowane i wymagające. Tak mię kumpel powiedział. I jeszcze powiedział, że stacjonarny się nie opłaca, albowiem laptop jest tańszy, a zawsze można do niego podłączyć większy monitor. A jak mu powiedziałam, że stacjonarny można rozbudowywać, to on zapytał, kto mi to będzie robił. Taki bezlitosny. No to kupiłam laptopa. :-/
_________________
Niewiedza nie jest prostym i biernym brakiem wiedzy, ale jest postawą aktywną; jest odmową przyjęcia wiedzy, niechęcią do wejścia w jej posiadanie, jest jej odrzuceniem.
Karl Popper
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 13