Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka przeglądarka?

Jakiej przeglądarki używasz?
Opera
24%
 24%  [ 18 ]
Firefox
59%
 59%  [ 44 ]
Netscape
0%
 0%  [ 0 ]
Mozilla
8%
 8%  [ 6 ]
Safari
0%
 0%  [ 0 ]
Flock
1%
 1%  [ 1 ]
IE
6%
 6%  [ 5 ]
Głosowań: 74
Wszystkich Głosów: 74

Autor Wiadomość
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4425
Skąd: fnord
Wysłany: 2010-01-29, 14:18   

Kasmira napisał/a:

Kłaku, osobiście nie korzystam z tych okienek bo mam ustawioną strone startową i potrzebuje zakładek tuż pod łapką by sprawdzać pewne rzeczy kiedy korzystam z Opery. .

Nie zrozumiałaś. Nie pisałem o ekranie startowym, tylko o pasku nawigacyjnym (tam gdzie masz przyciski: "do tyłu", "naprzód mości hrabio", "odśwież", pasek adresu i wyszukiwarki). Nic chyba nie jest bardziej pod łapką. Jak napisałem wyżej pasek osobisty to dla mnie strata miejsca bo to co potrzeba da się ustawić w jednej linijce paska nawigacyjnego.

Łak półtora posta wcześniej napisał, to co Kasmira post wcześniej wiedzieć chciała,
tym samym Łak zawstydził Kasmirę.
Spell
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-27, 19:02   

Co sądzicie o nowej Operze 10.5?

Zaktualizowałam dzisiaj... i szlag mnie trafił. O tym, że większość widgetów nie działa, wiedziałam już od koleżanki, ale nie spodziewałam się, że moja skórka nie przeżyje. Nie cierpię standardowych wyglądów Opery już od dawna, dlatego używam skórki stylizującej ją na 9.5... tyle że teraz wszystkie te skórki nie działają. Albo brakuje tła w liście adresów, albo tekstu w oknach preferencji itp. Defaultowy wygląd oczywiście też jest porażająco brzydki. Cierpię ._.
Widgety mi padły, więc musiałam zainstalować oddzielny programik do twittera. Pogodę będę sprawdzać ręcznie >.> I tu się okazuje, że nowa Opera żre niesamowicie dużo ramu - 150 MB więcej niż poprzedniczka, 200 MB więcej z twhirlem. o_o
Niektóre strony się porozwalały (np. deviantart).

Jedyna pociecha taka, że teraz rzeczywiście wszystkie strony wczytują się tak ze trzy razy szybciej. XD Najgorszą rzeczą w Operze 10.5 jest koszmarny wygląd (brak paska głównego wtf?). W wersji beta ctrl + f rozwalał się na całą stronę, teraz albo to z powrotem zmienili, albo mam coś ze skórką. Wszystkie te jeżdżące taby itp tylko mnie denerwują. Nie rozumiem, po co dodali animację kart, jeśli usunęli animację powiadomień o rss itd o.O
Dragonfly nadal jest na miejscu, za to obsługa Javy przeniosła się do wtyczek. Niestety, nie można dobrać się do owych wtyczek >.> Może można edytować dostęp z configa, ale już nie da się poustawiać na poziomie witryn. Oczywiście flashblocker jest niekompatybilny z nową wersją.

Podsumowanie wywodu: na pewno nowy silnik ma dużo do zaoferowania, ale póki nie zaktualizują się skórki, style i widgety, to można nieźle się wściec. Za dużo zmian naraz. - -
_________________
goodreads .
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 17432
Wysłany: 2010-03-28, 01:09   

Używałem kiedyś Opery, ale nie pamiętam "numerka". Pojawił się jednak Firefox i spodobał mi się do tego stopnia, że przesiadłem się na niego zupełnie. Teraz Firefox z niezrozumiałych dla mnie względów zaczął się strasznie mulić. Nie wiem, czy to wina dodatków - ale chyba nie, bo po odinstalowaniu i zostawieniu tylko dwóch nadal wolno się otwiera - czy czegoś innego mi nieznanego. Ale powtórzyła się historia - pojawiła się Google Chrome i przesiadłem się na ta przeglądarkę i - na razie działa szybko i sprawnie. Mankamenty są, ale już przywykłem. Firefoxa używam tylko jeśli chcę skorzystać z legalnego ściągania muzyki - za pośrednictwem dodatku Download Helper - lub do czytania Pudelka (dlatego, że w Lisku po wejściu do "artykułu" w Pudelku i nastepnie po cofnięciu się do strony głównej, przeglądarka ustawia się na newsa, którego otworzyłem; zaś Google Chrome ustawia się na pierwszego newsa ze strony głównej, co zmusza do przewijania na "dół").

Nie ma co się przywiązywać do jednego produktu na stałe. Ale żal mi Firefoxa - naprawdę fajna przeglądarka i nie wiem, co się tak skiepściło.
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4425
Skąd: fnord
Wysłany: 2010-03-28, 19:26   

Co do nowej wersji Opery to chyba nie przezywam tego jak Dhu, z tego powodu że poprostu wigetów nie używałem za często, a moja minimalistyczna operowa skórka nie gryzie w żaden sposób z nową wersją (tylko przyciski jakby troszkę lekko przytyły) i żadna strona nie gryzie się z nową wersją (w tym ww. deviuantart). Jedyne co mnie zaskoczyło to brak głównego paska, ale to jest do odnalezienia i wyłączenia w 10s., poza tym bardzo sobie chwale nowe opcje kart - przypięcia i kart prywatnych. Przywczaiłem się w kwadrans i chwale sobie.
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-28, 20:48   

Ł napisał/a:
żadna strona nie gryzie się z nową wersją (w tym ww. deviuantart)

Jak to? o.o Na devie rozwaliły się komentarze i odpowiedzi w msg center - przyciski nachodzą na tekst. Jakim sposobem Tobie działa? o.o

Z racji skórki musiałam skorzystać ze skrótu klawiaturowego, żeby odzyskać pasek główny. xD
Bardzo mi się podoba szybkość i tryb prywatny, ale nie mogę odżałować tych widgetów. Mam nadzieję, że autorzy szybko je zaktualizują. Pogoda - -
_________________
goodreads .
 
 
Ł 
dziura w niebycie


Posty: 4425
Skąd: fnord
Wysłany: 2010-03-28, 23:09   

Dhuaine napisał/a:
Ł napisał/a:
żadna strona nie gryzie się z nową wersją (w tym ww. deviuantart)

Jak to? o.o Na devie rozwaliły się komentarze i odpowiedzi w msg center - przyciski nachodzą na tekst. Jakim sposobem Tobie działa? o.o

Faktycznie nachodzą, musiałem znaleźć jakiś dłuższy komentarz żeby to sprawdzić. o,o
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16569
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-03-29, 07:34   

Zauważyłem ciekawą rzecz w Chrome 4.1.2 -> Nie mogę edytować wypowiedzi na szałcie o_O Co innego mogę powiedzieć o tej przeglądarce po kilku miesiącach użytkowania? Używam zamiennie z najnowszym Firefoxem. Chrome jest szybszy ;)
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Jander 
Nonholik


Posty: 6189
Skąd: Kolabo. miasto Tichy
Wysłany: 2010-03-29, 08:32   

Da się, ale wymaga to gimnastyki - gdy klikniesz przycisk edit to musisz paskiem po prawej wejść na samą górę shouta, tam znajdziesz miejsce do edytowania.

Ano da się. dzięki.
Spell
_________________
www.lovage.soup.io
 
 
Zireael 


Posty: 516
Skąd: Maribor
Wysłany: 2010-03-30, 15:22   

Ł napisał/a:
Przywczaiłem się w kwadrans i chwale sobie.


A ja wciąż nie mogę, wolałam poprzednią wersję. Widgetów nie używam wcale, do pogodynki i innych gadżetów mam stronę iGoogle, ale skórkę też mi szlag trafił. Jakoś przeżyłam zaoranie głównego paska, ale skoro istnieje taka możliwość, to chyba jednak go włączę.
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1744
Wysłany: 2010-08-09, 14:47   

Do listopada zeszłego roku miałem i używałem tylko IE, potem zainstalowałem sobie Mozillę i byłem zadowolony, ale pod koniec lipca, gdy automatycznie zaktualizowało mi się na wersję 3.6.7, to od tego czasu Mozilla ani razu nie dała się włączyć - po dwukrotnym kliknięciu przez chwilę nic się nie dzieje, potem pojawia się błękitna "ramka" Mozilli i w niej nadal puplit, a potem najczęściej przez najbliższe kilka minut i dłużej nic się nie dzieje, albo - rzadziej - pojawia się pasek narzędzi i nic więcej. Kiedy w takiej sytuacji klikam w prawym górnym rogu na x, ekran między "ramką" robi się biały i pojawia się słynny komunikat "program nie odpowiada". I tak za każdym razem. Więc od tego momentu znowu używam IE, bo tylko to mi działa. Ma jednak tą wadę, że nie podkreśla błędów przy pisaniu.

Nie wiem, czemu Mozilla mi nie działa, czy ma to jakiś związek z tym, że niedawno zainstalowałem sobie avasta, czy z wspomnianą automatyczną aktualizacją, przy której może coś się pochrzaniło.
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5240
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2010-08-10, 10:37   

Mnie także nie działa Firefox 3. Tzn. działą ale zawiesza mi komputer i to dość nei spodziewanie (np. otwieram sobir 2 zakładki z google i bach) Dlatego cały czas używam "dwójki" a ostatnio zainstalowałem sobie Operę - głównie przez ich reklamę speed test. Opera Fast, potato slow :)
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2010-08-10, 10:37   

przeinstaluj liska
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5240
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2010-08-10, 10:40   

Boję się że deinstalacja trójki uszkodzi mi dwójkę.
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Romulus 
Imperator
Żniwiarz Smutku


Posty: 17432
Wysłany: 2010-08-10, 10:42   

Ja przerzuciłem się na Google Chrome. Od czasu do czasu używam tylko Firefoxa. Strasznie "siadła" ta przeglądarka. Muli niesamowicie, mimo że odinstalowałem większość dodatków od niej i zostały tylko dwa. Ale już się tym nie przejmuję, bo przyzwyczaiłem się i polubiłem Chrome.
_________________
There must be some way out of here, said the joker to the thief,
There's too much confusion, I can't get no relief.
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1744
Wysłany: 2010-08-10, 10:47   

utrivv napisał/a:
Dlatego cały czas używam "dwójki"

Ja nie mogę używać "dwójki", bo Mozilla mi się automatycznie zaktualizowała, a przecież na pulpicie mam tylko jedną ikonkę o nazwie "Mozilla Firefox", której to ikonki nie da się otworzyć. I czy da się to przeinstalować nie otwierając tego?
Romulus napisał/a:
Google Chrome

A czy to też podkreśla błędy, jak FF?
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2010-08-10, 11:17   

BG napisał/a:
A czy to też podkreśla błędy, jak FF?

Tak, podkreśla.
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5240
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2010-08-10, 11:25   

By mieć dwie (lub więcej) wersji liska trzeba założyć kilka profili. Wtedy można mieć np. 5 oddzielnych lsików na różne okazje. Ja zrobiłem tak by powoli przesiadać się na trójkę ale okazało sie że to cienki bolek przy dwójce.

Opera jest lepsza od chrome a przynajmniej od ziemniaka.
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Axel 
Original Prankster


Posty: 71
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2010-08-10, 13:54   

Używanie starszych wersji mija się z celem, bo są podatne na luki w zabezpieczeniach, które kolejne aktualizacje usuwają.
Ja obecnie używam FF 3... (najnowszej wersji stabilnej), FF 4.0 Beta 1, oraz Opery (z przewagą FF, Operze brakuje do niego). Chrome był w miarę wygodny, ale to produkt Gógla, więc nie gości na moim PC.
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16569
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-08-10, 13:56   

Axel napisał/a:
Chrome był w miarę wygodny, ale to produkt Gógla, więc nie gości na moim PC.

Ja się niemal całkowicie przerzuciłem na Chrome. Z tych powodów co Romulus. Czasem używam FF3, ale raczej z przyzwyczajenia.
Moja żona używa tylko FF.
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-08-10, 15:09   

Mam najnowszego liska. Działa mniej więcej tak samo jak poprzedni. Niestety, zaktualizował mi się sam (!) na starym kompie stacjonarnym - przypuszczam, że tam już nie odpali się za nic :/

U mnie dalej Opera. 10 jest naprawdę szybka :3 Nawet taki deviantart ładuje się w trymiga. Chrome nie zamierzam instalować. Wuj Gugiel ma prześwietną wyszukiwarkę i najlepszą pocztę - tyle szpiegowania mi wystarczy :P
_________________
goodreads .
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1744
Wysłany: 2010-08-10, 19:47   

Zainstalowałem sobie Chrome, ale niemal od razu bez wyraźnej przyczyny zniknął mi pasek narzędzi i Menu i nie wiem, jak je przywrócić. I teraz nie mam tam ani opcji "Wstecz", ani "Dalej", ani nie mogą mi się wyświetlać adresy stron odwiedzanych i "zaklepanych" wcześniej. Teraz pasek narzędzi i Menu mam tylko w IE.
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
MrSpellu 
Waltornista amator


Posty: 16569
Skąd: Milfgaard
Wysłany: 2010-08-11, 05:45   

BG napisał/a:
Zainstalowałem sobie Chrome, ale niemal od razu bez wyraźnej przyczyny zniknął mi pasek narzędzi i Menu i nie wiem, jak je przywrócić. I teraz nie mam tam ani opcji "Wstecz", ani "Dalej", ani nie mogą mi się wyświetlać adresy stron odwiedzanych i "zaklepanych" wcześniej.

A to nie masz czegoś nakićkane w komputerze? Nic nigdy takiego mi się nie działo z Chrome. Ta przeglądarka jest debiloodporna.

Spróbuj przy włączonej przeglądarce wcisnąć "Ctrl + B".
Jeżeli nie pomoże, to odinstaluj i zainstaluj raz jeszcze.
_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1744
Wysłany: 2010-08-11, 08:16   

Nie wiem, jak się cokolwiek odinstalowywuje, bo jeszcze nigdy tego nie robiłem (w przeciwieństwie do instalowania), ale jak włączyłem Chrome nie przez pulpit, tylko przez tabelę "Start" (gdzie też mam Chrome, podobnie jak Mozillę), to pasek narzędzi był. Czyli wynika z tego, że moja ikonka Chrome na pulpicie jest jakaś ułomna, a ikonka Chrome w tabeli "Start" jest w porządku. Nie wiem, z czego to wynika.
Może przeglądarka sama w sobie jest debiloodporna, ale zależnie od kontekstu nie musi być. o_O
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
You Know My Name 
Vortex Surfer


Posty: 7402
Skąd: wyższe sensy lodu
Wysłany: 2010-08-11, 08:20   

Jaki system?
A swoją drogą już się nie dziwię, że niektóre programy nie działają u Ciebie jak u innych.
_________________
Ziuta na Polconie napisał/a:
Pałac Kultury i Nauki...
Mały, ale gustowny
 
 
BG 
Wyżełłak


Posty: 1744
Wysłany: 2010-08-11, 08:23   

Mag_Droon napisał/a:
Jaki system?

Chodzi o system operacyjny? Mam Windowsa XP, jeśli o to chodzi.
Mag_Droon napisał/a:
już się nie dziwię, że niektóre programy nie działają u Ciebie jak u innych.

:?: Dlaczego?
_________________
Załaduj Wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj.
 
 
You Know My Name 
Vortex Surfer


Posty: 7402
Skąd: wyższe sensy lodu
Wysłany: 2010-08-11, 08:34   

Start / Panel Kontrolny (Control panel w oryginale, zapomniałem co było w naszej wersji językowej) / Dodaj usuń programy.

Lub wywołać pomoc i w indeksie wyszukać usuwanie programów.
BG napisał/a:
Dlaczego?
Ano zachwaściłeś sobie sprzęt różnymi starym, niepotrzebnym i nieużywanym softem. Wpływ takiego miksa na system może być przeróżny.
_________________
Ziuta na Polconie napisał/a:
Pałac Kultury i Nauki...
Mały, ale gustowny
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5240
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2010-08-13, 10:51   

Zainstalowałem Chroma. Faktycznie cudo, ujęło mnie że po zainstalowaniu w pracy od razu działą flash :)
Ale czemu to cudo instaluje się bez pytania o miejsce i zaśmieca mi dysk C?
Wujek Google oczywiście wie lepiej czego mi potrzeba ale co by było gdybym nie miał miejsca?
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
Tixon 
Ukryty Smok


Posty: 6206
Skąd: Piła
Wysłany: 2011-03-13, 23:18   

Warto przesiadać się na FireFox 4? Testował już ktoś?
_________________
Stary Ork napisał/a:
Żelki to prawda, dobro i piękno skondensowane w łatwej do przełknięcia formie żelatynowych zwierzątek. Wyobraź sobie świat bez żelków - byłbyś w stanie żyć pośród tego niegościnnego, jałowego pustkowia wiedząc, że znikąd nadzieje?

MORT napisał/a:
Romulus, Tix właśnie cię pobił w redneckowaniu.

Romulus - nie decydujemy o losach świata.
Ł - CHYBA TY
MrSpellu - Rebe, czego nie rozumiesz w zdaniu:
ŻYDOMASONERIA JEST TAJNA, psiakrew? :/
 
 
utrivv 
Roztargniony mag


Posty: 5240
Skąd: Z kapusty
Wysłany: 2011-03-14, 09:17   

Tixon napisał/a:
Warto przesiadać się na FireFox 4? Testował już ktoś?

Już trójka była do niczego.
Używam tylko liska 2 oraz chrome'a :)
_________________
Sens nie jest aprioryczną strukturą obecności, lecz ruchem rozplenienia, efektem gry różnicy i powtórzenia //utrivv

Ł napisał/a:

wydrukowałem sobie ten wpis, złożyłem kartkę 8 razy i włożyłem do kieszeni mokrej koszuli. Wyschła od razu. I kota który leżał obok niej też zmumifikowało.


Próbuj. Przegrywaj. Nieważne. Próbuj po raz kolejny. Przegrywaj po raz kolejny. Przegrywaj lepiej
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2011-03-14, 09:34   

Ja kilka razy ale jakiś czas temu - wysypywała się, poczekam na stabilną wersję :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant | Craiis ]

Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 15