Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Help Desk
Autor Wiadomość
Kal 
szukająca swojego m.


Posty: 206
Skąd: z MAG-a
Wysłany: 2007-11-16, 18:05   

Grafiki są ok, tylko i wyłącznie filmy tak mi się spsuły. Przeważnie oglądam w windows media, ale sprawdzałam w innych odtwarzaczach i było to samo :/
Cytat:
Albo ściągnąć nową wersje ewentualnie przeinstalować go? Możesz też uaktualnić kodeki.

O kodekach nie pomyślałam, ale spróbuję :)
_________________
Nikt nie zasługuje na moje łzy, a ten kto na nie zasługuje, na pewno nie doprowadzi mnie do płaczu
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-12-07, 22:15   

Proszę o opinię :)
Czy Kerio (Sunbelt) Personal Firewall nadal jest dobrym firewallem? Czy może powinnam pozostać przy Zone Alarmie? Co sądzicie? :)
_________________
goodreads .
 
 
Zireael 


Posty: 516
Skąd: Maribor
Wysłany: 2007-12-07, 22:28   

Z tym pierwszym współpracowało mi się ciężko i co rusz mnie wkurzał.
Drugi nie podpadł ani razu i mam wrażenie, że jest lżejszy, chociaż jak ktoś ma więcej pamięci operacyjnej, to pewne mu to różnicy nie robi.
Proponuję nie zmieniać ;) .
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-12-09, 02:05   

Szukałam sobie info o firewallach i każdy z tych trzech - Zone, Kerio (Sunbelt) i Comodo - miał po 90% negatywów xD Albo wszystko zeszło na psy, albo ludzie komentują wtedy, gdy coś im się popsuje.
Każdego obsmarowano za zwieszki systemu, błękitne ekrany śmierci, odłączanie neta bez ostrzeżenia itp. Wobec tego zostanę przy ZA, którego aktualna wersja działa mi bezproblemowo na stacjonarnym kompie. Mam nadzieję, że nic złego się nie stanie, bo serwis mnie udusi xD
_________________
goodreads .
 
 
Kal 
szukająca swojego m.


Posty: 206
Skąd: z MAG-a
Wysłany: 2007-12-10, 19:35   

Dhuaine napisał/a:
Każdego obsmarowano za zwieszki systemu, błękitne ekrany śmierci, odłączanie neta bez ostrzeżenia

Mnie nigdy to się nie zdarzało a mam Kerio :shock:
_________________
Nikt nie zasługuje na moje łzy, a ten kto na nie zasługuje, na pewno nie doprowadzi mnie do płaczu
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-12-10, 19:46   

Najwyraźniej lud komentuje wtedy, gdy mają coś do zarzucenia xD
Zostaję przy ZA... na xp. Przekopałam strony producentów popularniejszych firewalli i nie ma zadnych darmowych wersji na vistę :/ Mam nadzieję, że systemowy firewall został usprawniony od czasów xp --_-
_________________
goodreads .
 
 
wred 


Posty: 2807
Wysłany: 2007-12-10, 23:08   

a co chcesz od systemowego firewalla z SP2 :P - ja od dawna nie używałem niczego innego i żyję sobie spokojnie, mam zewnętrzne IP, w cholerę usług sieciowych (www/mysql/vnc...) komp prawie 24/7 online i jakoś nikt mnie nie zjadł :P
 
 
Kal 
szukająca swojego m.


Posty: 206
Skąd: z MAG-a
Wysłany: 2007-12-24, 10:58   

Mam 2 pytania odnośnie FFa.

1. Gdzie usuwa się historię, ale bez utracenia zakładek w otwartym oknie?
2. Jak można zablokować wszystkie wyskakujące popupy?
_________________
Nikt nie zasługuje na moje łzy, a ten kto na nie zasługuje, na pewno nie doprowadzi mnie do płaczu
 
 
wred 


Posty: 2807
Wysłany: 2007-12-24, 12:53   

1. narzędzia / opcje / prywatność
2. narzędzia / opcje / tresc + zainstaluj AdblockaPlus https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1865
 
 
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2007-12-24, 12:55   

Kal napisał/a:
1. Gdzie usuwa się historię, ale bez utracenia zakładek w otwartym oknie?

Możesz tak.
Ctrl +H -> w panelu bocznym który się pojawi Ctrl + A i na końcu Delete.
Kal napisał/a:
2. Jak można zablokować wszystkie wyskakujące popupy?

Narzędzia -> Opcje -> Treść i tak zablokuj wyskakujące okna
A jak nie wszędzie pomaga to zainstalować Adblocka:
http://mozillapl.org/baza...ne/adblock_plus
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
Kal 
szukająca swojego m.


Posty: 206
Skąd: z MAG-a
Wysłany: 2007-12-24, 13:13   

O dzięki wam, dobrzy ludzie. Niech wam Bozia w dzieciach wynagrodzi //santa
_________________
Nikt nie zasługuje na moje łzy, a ten kto na nie zasługuje, na pewno nie doprowadzi mnie do płaczu
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-14, 14:35   

Mam ciekawy problem z Zone Alarmem.
Centrum zabezpieczeń Windows gada: "Program Zone Alarm raportuje, że jest aktualnie wyłączony".
... tymczasem internet lock działa, wyświetlają się alerty... i ogólnie nie zauważyłam nic dziwnego w ustawieniach.
Co jest grane? O_o
Wczoraj wyskoczył mi monit avasta o niezgodności z ZA, ale z tego, co zrozumiałam, to avast miał zamknąć swoją osłonkę, a nie mojego firewalla.
Help D:
_________________
goodreads .
 
 
Tyraela 
Femme Fatale


Posty: 652
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-01-14, 14:42   

Dobra, to też mam problem. Drobny, da się żyć, ale dostaję szału xD
Za każdym uruchomieniem komputera muszę ustawiać w ustawieniach dźwięku brak dźwięków w windowsie. I za każdym razem mi się przestawia na domyślne dźwięki ==
Nie wiem, może to wina stylexp, bo zanim zainstalowałam takiego problemu nie było.
_________________
"Jaka jest lepsza nagroda niż ta, kiedy unosimy broń nad pokonanym wrogiem, którym pogardzamy, a potem ją opuszczamy? O tak, szlachetność to najcenniejsza rzecz na świecie."
H. Duncan "Atrament"
 
 
Wulf 
wilczy błazen


Posty: 1381
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-31, 19:34   

Dziwny problem 2.

Włączam kompa. Pojawia się logo ładowania windy XP (to na czarnym tle).... nagle pojawia się swoisty blue screen of death, na którym pojawia się bardzo długa lista jakiś dziwnych komunikatów, których jednak przeczytać się nie da za bardzo, bo ekran znika (wszystko trwa mniej niż sekundę chyba), a komp się restartuje.

Po restarcie windaXP pokazuje ekran wyboru trybu załadowania: tryb awaryjny, awaryjny z wierszem, ostatnia działająca wersja, uruchomienie normalne.

Zazwyczaj danie na uruchomienie normalnie powoduje, że winda się ładuje i trybi.
Dziś jednak nie pomogło ani to, ani uruchomienie ostatniej działającej i dopiero uruchomienie w trybie awaryjnym pomogło (albo na to wyszło).

W każdym razie - nie dzieje się tak zawsze, tylko czasem - nie umiem stwierdzić od czego to zależy. Jednego dnia tak się dzieje, jednego nie...

Poza tym dziwnym resetem, nei ma to wpływu na kompa - po uruchomieniu windy nie widać żadnych różnic, w podglądzie zdarzeń nie wychwytuje problemów jakiś szczególnych.... wszystko jakby nigdy nic, do następnego razu jak to się dzieje.

Jakieś wnioski, sugestie, rozwiązania? :D
 
 
Olisiątko 


Posty: 819
Skąd: Izolatka
Wysłany: 2008-01-31, 19:37   

Trudno powiedzieć, naprawde lepiej by było wiedzieć co tam jest na tym. Wystarczy sam poczatek, konkretnie linijka
"STOP .... "
Na podstawie tego co pisze po STOP, można wywnioskowac co się dzieje.
_________________
All the ways you wish you could be, that's me.
I look like you wanna look.
I fuck like you wanna fuck.
I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
 
 
Wulf 
wilczy błazen


Posty: 1381
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-31, 19:41   

z tego co daje sie zaobserwować, wygląda jakby chodziło albo o jakieś dane z rejestru, albo o jakieś pliki systemowe ;) Niestety nie wiem jakby to można "zatrzymać" by dało sie spisać cokolwiek, albo zapamiętać... Pause Break o ile dobrze pamiętam nie działał :(
 
 
wred 


Posty: 2807
Wysłany: 2008-01-31, 19:53   

może dysk pada i ma bady, albo masz problemy z kośćmi pamięci, do tego może coś dokładałeś/zmieniałeś w sprzęcie ostatnio ?
 
 
Wulf 
wilczy błazen


Posty: 1381
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-31, 20:02   

wred napisał/a:
może dysk pada i ma bady, albo masz problemy z kośćmi pamięci, do tego może coś dokładałeś/zmieniałeś w sprzęcie ostatnio ?
Problem jest w zasadzie od początku jak mam tego kompa (1,5 roku) ino w pewnym momencie się jakby "uśpił" (gdzieś tak z rok problemu nie było w ogóle). Nic nie było dokładane po drodze.
 
 
Toudisław 
Ropuszek


Posty: 6063
Skąd: Z chińskiej bajki
Wysłany: 2008-01-31, 20:45   

Wulf, ja miałem podobny problem. i też wyglądało to na dysk. Ale okazało się że dysk jest dobry. Taśma za to była zła
_________________
 
 
Wulf 
wilczy błazen


Posty: 1381
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-31, 21:16   

Do sprawdzenia, czy taśma jest be czy cacy trzeba jakiegoś specjalisty (znaczy kogoś obeznanego)? Chałupniczego sposobu nie ma? :DD
 
 
Olisiątko 


Posty: 819
Skąd: Izolatka
Wysłany: 2008-01-31, 21:21   

Wulf napisał/a:
Do sprawdzenia, czy taśma jest be czy cacy trzeba jakiegoś specjalisty (znaczy kogoś obeznanego)? Chałupniczego sposobu nie ma? :DD


Rozkręcasz, odpinasz tasmę, zmieniasz... włączasz kompa o_O
_________________
All the ways you wish you could be, that's me.
I look like you wanna look.
I fuck like you wanna fuck.
I am smart, capable, and most importantly, I am free in all the ways that you are not.
 
 
Toudisław 
Ropuszek


Posty: 6063
Skąd: Z chińskiej bajki
Wysłany: 2008-01-31, 21:27   

Oli napisał/a:
Rozkręcasz, odpinasz tasmę, zmieniasz... włączasz kompa o_O

Tak jak mówi Towarzysz O.I Bator
Najlepiej Kup/ pożycz dobrą taśmę i zamień na próbę. Nie daje gwarancji że to to ale może zadziałać a taśma kosztuje grosze
_________________
 
 
Zireael 


Posty: 516
Skąd: Maribor
Wysłany: 2008-02-03, 14:23   

Mam dziwny problem. o_O
Za każdym razem, kiedy włączę komputer po raz pierwszy danego dnia- wyświetla się nieaktualna godzina, a bywa, że data. Kumpel powiedział, że gdyby padła bateria BIOSu, to pokazywałaby się godzina, o której komputer został poprzednio wyłączony, ale to nie to. o_O
Ktoś ma pomysł o co chodzi.?
  
 
 
wred 


Posty: 2807
Wysłany: 2008-02-03, 19:03   

na 99% kumpel ma rację - bateryjka CR2032 - 3V - kosztuje ze 2 zł :P
 
 
MakArios 
Deuced


Posty: 18
Wysłany: 2008-02-12, 14:45   

Pytanko:

Czy (a właściwie jak ;) ) da się założyć hasło/blokadę na połączenie internetowe (WinXP/Neo)?
Jeśli można zablokować całkiem jakiegoś użytkownika, byłoby jeszcze lepiej ;].

Pozdrawiam (z nadzieją, że ktoś zna odpowiedź ;) ).
_________________
Kiedy bogowie chcą nas ukarać, spełniają nasze prośby.
Każdy jest taki, jakim go stworzył Bóg, a czasem nawet gorszy.
Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości.

Oscar Wilde
 
 
wred 


Posty: 2807
Wysłany: 2008-02-13, 09:33   

najprościej zmień hasło do połączenia na panelu neostrady na jakieś łatwiejsze do zapamiętania i nie wpisuj go na stałe do definicji połączenia :) - tylko ręcznie za każdym razem.
 
 
MakArios 
Deuced


Posty: 18
Wysłany: 2008-02-13, 16:55   

Yyy... //mur
Zanotować: przemyśleć sprawę przed zadaniem pytania.

Dzięki Wred :) .
_________________
Kiedy bogowie chcą nas ukarać, spełniają nasze prośby.
Każdy jest taki, jakim go stworzył Bóg, a czasem nawet gorszy.
Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości.

Oscar Wilde
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-03-04, 23:38   

Nero mnie doprowadza do dzikiej pasji //mur
Kupiłam pakiet Nero 7 do nagrywania płyt. Nie było mnie przy instalacji (w serwisie stawiali razem z XP) i oczywiście zainstalowali też triala Nero Scout (takie gówno do indeksowania plików, żre ram, żre cpu, żre miejsce na dysku i ludzkie nerwy, a żadnych korzyści z tego nie ma). Trial się skończył na początku lutego i zaczęły się problemy :/
Najpierw wszystko się potwornie zwieszało, gdy przez przypadek odpaliłam coś w czymś z Nero (taak, to otwierało filmy, zdjęcia i muzykę) - trochę czasu trwało, nim przypisałam wszystkim rozszerzeniom inne programy :P Potem co jakiś czas pojawiał się proces NMIndexStoreSvr, żrący 50% procka i alokujący ram w nieskończoność, którego zabijałam z task managera.
Od jakiegoś tygodnia po każdym włączeniu komputera trzeba najpierw ubić trzy takie procesy i NMBgMonitor, żeby komp w ogóle zdołał odpalić inne programy.
Wk***iłam się niemożliwie.
1) Nie można odinstalować tego shitu, bo Nero w ogóle nie udostępnia takiej opcji, a w Dodaj/Usuń Programy pojawia się tylko ogólnie jako Nero Essentials.
2) Cholerstwo po zabiciu odpala się automatycznie co jakiś czas, więc unikanie restartu kompa za dużo nie daje.
3) Nie można wyłączyć indeksowania z Nero, bo - omg - trial się skończył i ten program na nic już nie reaguje.
Wywaliłam windowsowo NeroCheck ze startupa, ale ponoć to jakieś śmieci zostawia na kompie, a dodatkowo może się dziadostwo odpalić samodzielnie już po starcie systemu.
Dziś się sam suczy syn włączył, gdy używałam wyszukiwarki plików windy. Wszystko siadło, wybiłam z procesów, to się explorer.exe zwiesił i chyba z pięć minut trwało uruchamianie go z powrotem tak, żeby NM się nie doczepił na gapę.

Jako że wolałabym zatrzymać Nero Express do wypalania płyt, nie mogę odinstalować całego tego piep**niętego pakietu, przynajmniej teraz, kiedy nie mam płyty do tego. Pytanie jest następujące - jak zabanować te dodatkowe programy, żeby nigdy się nie włączały? :/ A może poradzicie coś innego?
Szlag mnie już trafia. --_-
(A jak się okaże, że Nero Express też nie działa, to się naprawdę solidnie wk**wię.)
_________________
goodreads .
 
 
wred 


Posty: 2807
Wysłany: 2008-03-05, 01:00   

może po prostu podeślę Ci instalkę Nero7 i zainstalujesz sobie od nowa po swojemu ?
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-03-05, 01:10   

Z jednej strony nie chciałabym mieć nielegalnego oprogramowania na kompie, a z drugiej to już solidnie zaczyna mi grac na nerwach --_- Nie ma innej możliwości?
Co by się stało, gdyby np. załadować to avastowi w kwarantannę? xD
_________________
goodreads .
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Katedra


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant ]

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14