Książki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Help Desk
Autor Wiadomość
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2007-10-22, 17:40   Help Desk

Masz problem z komputerem? Potrzebujesz pomocy? Może potrafimy Ci pomóc.
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
Zła 
Lód


Posty: 463
Skąd: Wrocław - Łódź
Wysłany: 2007-10-24, 11:00   

Kupiłam sobie nowe głośniczki. Stoją koło monitora i trzeszczą...co mnie denerwuje... Nie wiem jak mogę pozbyć się tego trzeszczenia. Może wymontować spikera z kompa?
Pomocy //buu
_________________

 
 
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2007-10-24, 14:05   

Zacznijmy od banalnych sposobów. ;-)
Sprawdź czy wtyczka weszła do końca. Albo spróbuj wyjąć ją i włożyć.
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
Tyraela 
Femme Fatale


Posty: 652
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-10-24, 16:55   

Dobra, ja też mam problem. Ostatnio wykryło mi kilka wirusów (mam Kasperskiego 6.0) z nazwami zakończonymi jedynką - "ke1" itp., czasem wyło, że plik logon nie może ustabilizować połączenia z serwerem [tu numer], ogólnie strasznie często mnie to nękało - teraz po 15-20 minutach od włączenia kompa pokazuje mi się to. Potem zgodnie z obietnicą resetuje kompa. W ogóle przed tym wszystkim zresetowało mi firefoxa (wywaliło cały profil) i zresetowało wszystkie wtyczki w konnekcie. Niech mi ktoś pomoże, i cholera - nie mówcie, że format, bo się załamię.
_________________
"Jaka jest lepsza nagroda niż ta, kiedy unosimy broń nad pokonanym wrogiem, którym pogardzamy, a potem ją opuszczamy? O tak, szlachetność to najcenniejsza rzecz na świecie."
H. Duncan "Atrament"
 
 
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2007-10-24, 17:18   

O ile dobrze pamiętam to złapałaś blastera (pewnie W32.Blaster.Worm, ale tylko zgaduje), to taki robak. Trzeba zaszczepić komputer ;-).

Zamykanie systemu można anulować za pomocą komendy "shutdown -a", w wierszu poleceń.
Z strony symantec.com ściągnij FixBlast (to powinno wywalić robaka) oraz przydała by Ci się łatka dla Windowsa. Z http://ksgry.redakcja.pl/...nia%2FWindowsXP ściągnij KB823980-x86. Odłącz kompa od sieci, użyj FixBlast później zainstaluj łatkę. Jakby robal się uaktywnił komenda "shutdown -a" ;-)

Proponował bym tez rozważyć zmianę Kasperskiego na Avasta, a Firewalla jakiegoś używasz?
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
makatka 
Zapluta Wiedźma


Posty: 939
Skąd: wprost z absurdu
Wysłany: 2007-10-24, 17:22   

Zła napisał/a:
Kupiłam sobie nowe głośniczki. Stoją koło monitora i trzeszczą...co mnie denerwuje... Nie wiem jak mogę pozbyć się tego trzeszczenia.

Moje też trzeszczą, ale mają zwalony potencjometr ;)
_________________
Pitbull- morderca miejsca w łóżku i Twoich kanapek.

zimo, zimo... WYPIERDALAJ!
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2007-10-24, 17:24   

Zła napisał/a:
Kupiłam sobie nowe głośniczki. Stoją koło monitora i trzeszczą...co mnie denerwuje... Nie wiem jak mogę pozbyć się tego trzeszczenia. Może wymontować spikera z kompa?
Pomocy //buu

na innych też trzeszczy ? -> sterowniki do dźwiękówki / współużywane przerwanie
na innych nie trzeszczy ? -> kabelek / głośniki / wtyczka do reklamacji (sprawdź na innym komputerze)

Tyraela napisał/a:
teraz po 15-20 minutach od włączenia kompa pokazuje mi się to.
stara jak świat dziura - nie używasz firewalla ?, możesz zatrzymać to odliczanie robiąc start/uruchom/shutdown -a, ale system warto by było spatchować. Masz neo, jak chcesz mogę w wolnej chwili zalogować się na Twój komp i poczyścić.

EDIT: Byliście szybsi :P
 
 
Zła 
Lód


Posty: 463
Skąd: Wrocław - Łódź
Wysłany: 2007-10-24, 17:35   

Stare głośniczki nie trzeszczały, ale czasami się pojawiało sprzężenie ze słuchawkami, jeśli leżały za blisko głośniczków... Te też nie trzeszczą cały czas tylko raz na jakiś czas... Kabelki były sprawdzane przez brata i Asu więc chłopaki chyba wszystko dobrze podpięli.
Co do sprawdzenia na innym kompie to muszę poczekać do powrotu Asu, bo nie chcę grzebać w jego komputerku xD
_________________

 
 
Tyraela 
Femme Fatale


Posty: 652
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-10-24, 18:15   

Niechcący najpierw odpaliłam łatkę, a później blasta xD ale nie wykryło mi żadnego robaka...
Nie używam firewalla. Wiem, że powinnam zmienić antywirusa, zrobić format itp. ale cały czas czekam na nowego kompa, chyba poczekam jeszcze trochę ;/

Jeśli chodzi o wirusy, to wyskakują mi takie komunikaty: http://myimgs.net/images/iodw.jpg
_________________
"Jaka jest lepsza nagroda niż ta, kiedy unosimy broń nad pokonanym wrogiem, którym pogardzamy, a potem ją opuszczamy? O tak, szlachetność to najcenniejsza rzecz na świecie."
H. Duncan "Atrament"
 
 
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2007-10-24, 18:20   

Tyr przygotuje sobie zawczasu antywirusa, firewalla i sbybota i zanim się połączysz po raz pierwszy z siecią na nowym kompie, zabezpiecz się. ;-)

Tyraela napisał/a:
Niechcący najpierw odpaliłam łatkę, a później blasta xD ale nie wykryło mi żadnego robaka..


A komunikat wciąż się pojawia?
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-10-24, 18:20   

Zła - spróbuj odsunąć głośniczki od monitora o.o Moje reagowały na zbytnią bliskość kineskopa straszliwym buczeniem.
_________________
goodreads .
 
 
Tyraela 
Femme Fatale


Posty: 652
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-10-24, 18:22   

Maeg napisał/a:
A komunikat wciąż się pojawia?

Jak na razie (odpukać) nie. W ogóle czasem blokowało mi neta, niby neo połączona, ale wciąż przeglądarka nie może się połączyć ani wiadomości na konnekcie nie dochodziły. Mam nadzieję, że to cholerstwo da mi już spokój O.O
Wiem, że będę musiała się zabezpieczyć w nowym kompie, tym razem o to sumiennie zadbam.
_________________
"Jaka jest lepsza nagroda niż ta, kiedy unosimy broń nad pokonanym wrogiem, którym pogardzamy, a potem ją opuszczamy? O tak, szlachetność to najcenniejsza rzecz na świecie."
H. Duncan "Atrament"
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2007-10-24, 19:11   

Nie uzywasz firewalla Tyr ????????????? jakim cudem jeszcze działa Ci winda w ogóle xDDDD hehe
 
 
Tigana 
Sandman


Posty: 4427
Skąd: Czerwone Zagłębie
Wysłany: 2007-10-31, 15:42   

3 dni temu napadł mnie jakiś cholerny wirus i pomimo heroicznej walki z użyciem min Pandy :)) nie udało mi sie powstrzymać wroga. W końcu się wkurzyłem na maxa i zrobiłem formatowanie. Nie wiedziałem tylko, że przed formtowaniem trzeba usunąć partycje i było niewesoło. A jeśli chodzi a antywirusy to polecam avast - nielicząc ostatniej wpadki sprawuje sie bez zarzutów. inna sprawa, że jak sie nie wchodzi tam , gdzie nie trzeba to problemów niet.

-------------------------------

Coś mi się porobiło z OE, bo jak otwieram powiadomienia o nowych postach to nie działa mi link do tych wiadomości. Czym to może być spowodowane ?
_________________
"Z gustami literackimi jest po trosze jak z miłością: zdumiewa nas, co też to inni wybierają"
Andre Maurois

 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-11-07, 21:20   

Mam takie ciekawe pytanko xD Napęd blu-ray. Czy to cudo potrafi po ludzku obsłużyć też zwyczajne płyty CD i DVD? Chodzi mi zarówno o nagrywanie, jak i czytanie. Obsługuje i DVD-R, i DVD+R?
Miał ktoś jakąś styczność z tym ustrojstwem? XD
_________________
goodreads .
 
 
Wulf 
wilczy błazen


Posty: 1381
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-11-08, 08:20   

Dziwny "problem"...

Google ma ten swój program "zarabiania" kasy przez wyświetlanie sobie reklam (np. na lotrze i prpgu takie coś jest). No i byłoby fajnie... ale ja tych reklam nie widzę ;) Na lotrze zamiast boxa z reklamami mam pustkę :D Jak na googlach klikam na część linków sponsorowanych (a zdarza mi się, bo są tam nawet niekiedy strony, które mnie interesują) to tez mi się nie otwiera strona właściwa i wyskakuje tylko błąd, że nie mógł się ze stroną "reklam" googla połączyć.

Byłoby racjonalne wyjaśnienie, że w firefoxie coś zblokowałem adblockiem albo jakimś innym sposobem... ale na IE jest to samo ;)

Problem jest więc albo w firewallu (Kerio), albo w antywirze (Avast)... albo gdzieś indziej. Any suggestions o co chodzi i jak sprawić bym reklamy zobaczył? :D (pytam nie dlatego, że jestem maniakiem reklam, a dlatego, że nie lubię wiedzieć czemu coś mi nie chodzi :) ).
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2007-11-08, 12:26   

Wulf, ja sobie zazwyczaj wywalam reklamy google adblockiem :)

no ale Ty masz to też w IE - czyli jakiś filtr treści / ruchu masz włączony (czyli może być firewall, provider internetowy (chociaż wątpię bo to poważna firma), może i Avast chociaż nie używam go i nie wiem czy ma takie opcje).


Dhu:
Wychodzi na to, że sprzętowo zgodny, aczkolwiek będzie zależało od tego co producenci sprzętu wsadzą do napędu. Artykulik tutaj
 
 
Shadowrunner 
Dusza Dzikiego Ludu


Posty: 404
Skąd: Majorat Rabsztyński
Wysłany: 2007-11-08, 17:18   

Tigana napisał/a:
Nie wiedziałem tylko, że przed formtowaniem trzeba usunąć partycje i było niewesoło

Jak trzeba? :shock: Nie trzeba... To znaczy może się powinno, ale to bez sensu mielić partycje przy każdym formacie, ew. jeśli już to tylko systemową, a nie wszystkie. Ja partycje zawsze zostawiałem w spokoju, nawet jak formatowałem, a teraz to już mi się nawet formatować nie chce, tylko robię od razu nową instalację i od razu szczuje dysk Avastem, bo masz tu rację, leszego ativira od Avasta ni ma :P A pomijam już w ogóle fakt, ze dzięki avastowi to już od dobrego roku nie musiałem robić reinstalki 8)

Dhuaine napisał/a:
Mam takie ciekawe pytanko xD Napęd blu-ray. Czy to cudo potrafi po ludzku obsłużyć też zwyczajne płyty CD i DVD? Chodzi mi zarówno o nagrywanie, jak i czytanie. Obsługuje i DVD-R, i DVD+R?
Miał ktoś jakąś styczność z tym ustrojstwem? XD


Teoretycznie: TAK
Praktycznie: wiesz jak to jest ;-)

Poprawiłem cycacik (muehehehe, 1 wpis mój). Oli
_________________
"Summoned I come... Why do you come here? I come to serve... Who do you serve? I serve the truth... What is the truth? That we are one people, one voice... Will you follow me into fire? Will you follow me into darkness? Will you follow me into death? I will follow... Then follow."

Polskie forum eRPG
 
 
Dhuaine 
Catty


Posty: 662
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-11-08, 21:41   

Shadowrunner napisał/a:
Teoretycznie: TAK
Praktycznie: wiesz jak to jest ;-)

Taak xD
wred, dzięki za artykulik, choć to takie masło maślane :) Wychodzi na to, że można to sprawdzić tylko doświadczalnie, skoro w specyfikacji laptopa jest wpisane tylko "napęd: blu-ray" XD
Wczoraj chodziłam po necie i doszłam do tego samego wniosku. Wydało mi się dziwne, że lap mógłby nie rozczytać DVD, więc jeszcze was się spytałam.
Ech, czasem mam wrażenie, że technika idzie stanowczo za szybko do przodu. xD
_________________
goodreads .
 
 
makatka 
Zapluta Wiedźma


Posty: 939
Skąd: wprost z absurdu
Wysłany: 2007-11-09, 07:09   

Wie ktoś, jak włączyć literki "ć" i jakąś tam jeszcze pl fontową, które mi się wykrzaczyły po instalacji ATI, a odpalić da się je jedynie przez "kill process" MOM i bodajże CCC?
_________________
Pitbull- morderca miejsca w łóżku i Twoich kanapek.

zimo, zimo... WYPIERDALAJ!
 
 
wred 


Posty: 2786
Wysłany: 2007-11-09, 09:49   

musisz wejść do Ati Control Center / w klawisze dostępu i zmienić / wyłączyć skrót który sobie zawłaszczyli :)
 
 
Kal 
szukająca swojego m.


Posty: 206
Skąd: z MAG-a
Wysłany: 2007-11-15, 19:10   

Ja mam pytanie troszkę innej natury ;)
Kilka dni temu coś się odwidziało mojemu gratu i gdy oglądam jakiekolwiek filmy, to obraz nie jest doskonały - tzn. widać poszczególne pixele, czy jak to tam się zwie. Aktualizowałam sterowniki do karty graficznej, ale problem pozostał.
_________________
Nikt nie zasługuje na moje łzy, a ten kto na nie zasługuje, na pewno nie doprowadzi mnie do płaczu
 
 
Tigana 
Sandman


Posty: 4427
Skąd: Czerwone Zagłębie
Wysłany: 2007-11-15, 19:12   

A mnie się każdorazowo zawiesza program WORD 2000 gdy pisze słowo "Włochy". Wiem, że to brzmi kretyńsko, ale tak jest. Czy mój komputer jest rasistą //mysli
_________________
"Z gustami literackimi jest po trosze jak z miłością: zdumiewa nas, co też to inni wybierają"
Andre Maurois

 
 
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2007-11-15, 21:18   

Tigana napisał/a:
A mnie się każdorazowo zawiesza program WORD 2000 gdy pisze słowo "Włochy". Wiem, że to brzmi kretyńsko, ale tak jest. Czy mój komputer jest rasistą


O_o Ee... nie spotkałem się z takim błędem. Nawet jak wpiszesz "Włochy" jako pierwsze słowo, w nowo otwartym dokumencie?

Kal ale tak się dzieje z jednym filmem? Sprawdzałaś na innych?
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
Tigana 
Sandman


Posty: 4427
Skąd: Czerwone Zagłębie
Wysłany: 2007-11-15, 21:23   

Maeg napisał/a:
O_o Ee... nie spotkałem się z takim błędem. Nawet jak wpiszesz "Włochy" jako pierwsze słowo, w nowo otwartym dokumencie?

Akurat wtedy nie, ale jak wymieniam parę państw w tym "Włochy" to kaplica. Wczoraj jak robiłem dla uczniów karty pracy to musiałem w tabelce zamiast "Włochy" napisać Italia.
_________________
"Z gustami literackimi jest po trosze jak z miłością: zdumiewa nas, co też to inni wybierają"
Andre Maurois

 
 
Zireael 


Posty: 516
Skąd: Maribor
Wysłany: 2007-11-15, 21:29   

Tig, mam dla Ciebie doskonałe rozwiązanie.
Kopnij w rzyć Worda i się zainteresuj AbiWordem albo Open Office'em.
  
 
 
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2007-11-15, 21:29   

Nie jesteś sam Tigano ;) pod tym linkiem jest rozwiązanie tego problemu. http://forum.idg.pl/index...findpost&p=5896

Daj znać czy pomogło, jak nie to jeszcze poszukamy.
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
Tigana 
Sandman


Posty: 4427
Skąd: Czerwone Zagłębie
Wysłany: 2007-11-15, 21:44   

Maeg napisał/a:
Nie jesteś sam Tigano ;)

//kas
Maeg napisał/a:
Daj znać czy pomogło, jak nie to jeszcze poszukamy.

Zobaczę - a nóż widelec zadziała :mrgreen: Dzięki za zainteresowania tym "włoskim przypadkiem".
_________________
"Z gustami literackimi jest po trosze jak z miłością: zdumiewa nas, co też to inni wybierają"
Andre Maurois

 
 
Kal 
szukająca swojego m.


Posty: 206
Skąd: z MAG-a
Wysłany: 2007-11-16, 16:52   

Maeg napisał/a:
Kal ale tak się dzieje z jednym filmem? Sprawdzałaś na innych?

Tak się dzieje z wszystkimi filmami. Nie podnosiłabym rabanu gdyby tak wyglądał jeden film - zrzuciłabym to na złe ściągnięcie, itp. A tak się dzieje z każdym nowym, i tymi które od jakiegoś czasu mam na kompie.
_________________
Nikt nie zasługuje na moje łzy, a ten kto na nie zasługuje, na pewno nie doprowadzi mnie do płaczu
 
 
Maeg 
Trójkoświr


Posty: 2425
Skąd: 127.0.0.1
Wysłany: 2007-11-16, 18:02   

Czy tylko filmy ale może i na przykład, nie wiem grafiki, również są rozpikselowane?
Dobra jakiego programu używasz do odtwarzania filmów? Próbowałaś w innym? Albo ściągnąć nową wersje ewentualnie przeinstalować go? Możesz też uaktualnić kodeki.
_________________
"Czytam, bo inaczej kurczy mi się dusza"
— Wit Szostak

Bistro Californium
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Żuławski


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Nasze bannery

Współpracujemy:
[ Wydawnictwo MAG | Wydawnictwo Solaris | Katedra | Geniusze fantastyki | Nagroda im. Żuławskiego ]

Zaprzyjaźnione strony:
[ Fahrenheit451 | FantastaPL | Neil Gaiman blog | Ogień i Lód | Qfant | Craiis ]

Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 13